Cumhurbaşkanlığı Ve Tsk, Kamu Denetçiliği Kurumunun Görev Alanı Dışında

Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, başdenetçiye ve denetçilere görevleriyle ilgili olarak emir ve talimat veremeyecek, genelge gönderemeyecek, tavsiye ve telkinde bulunamayacak. Başdenetçi ve denetçiler, görevlerini yerine getirirken, tarafsızlık

Başdenetçi ve denetçiler, görevlerine başlarken başdenetçi TBMM Genel Kurulunda; denetçiler ise TBMM Dilekçe ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonlarının oluşturduğu karma komisyonda ant içecek. Başdenetçi ve denetçilerin görev süreleri 4 yıl olacak.         

Yüksek mahkeme üyeliğinden seçilenlerden görevi sona erenler, herhangi bir işleme gerek olmaksızın ve boş kadro şartı aranmaksızın geldikleri yüksek mahkeme üyeliği görevine geri dönecek; boşalan ilk üye kadrosu da kendilerine tahsis edilecek.

-GÖREVDEN ALINMA VE GÖREVİN SONA ERMESİ-        

Başdenetçinin veya denetçilerin gerekli nitelikleri taşımadıklarının sonradan anlaşılması veya seçildikten sonra kaybetmeleri halinde, bu durumun karma komisyon tarafından tespit edilmesinden sonra, başdenetçinin görevinin sona ermesine TBMM Genel Kurulu tarafından görüşmesiz olarak; denetçilerin görevinin sona ermesine ise komisyon tarafından karar verilecek.         

-ELEKTRONİK ORTAMDA BAŞVURU YAPILABİLECEK-

Kuruma, gerçek ve tüzel kişiler başvurabilecek. Başvuru, elektronik ortamda veya diğer iletişim araçlarıyla da yapılabilecek.

Yapılan başvurulardan; belli bir konuyu içermeyenler, yargı organlarında görülmekte olan veya yargı organlarınca karara bağlanmış uyuşmazlıklar, sebepleri, konusu ve tarafları aynı olanlarla daha önce sonuçlandırılanlar incelenmeyecek.     

Ayrıca kuruma başvuruda bulunulabilmesi için, İdari Yargılama Usulü Kanununda öngörülen idari başvuru yolları ile özel kanunlarda yer alan zorunlu idari başvuru yollarının tüketilmesi zorunlu olacak. İdari başvuru yolları tüketilmeden yapılan başvurular ilgili kuruma yönlendirilecek.

Kuruma, illerde valilikler, ilçelerde kaymakamlıklar aracılığıyla da başvurulabilecek. Başvurulardan herhangi bir ücret alınmayacak. Dava açma süresi içinde yapılan başvuru, işlemeye başlamış olan dava açma süresini durduracak.     

-BİLİRKİŞİ GÖREVLENDİREBİLECEK-         

İnceleme ve araştırma konusuyla ilgili olarak başdenetçi veya denetçiler bilirkişi görevlendirebilecek, tanık veya ilgili kişileri dinleyebilecek. Kurum, inceleme ve araştırmasını başvuru tarihinden itibaren en geç 6 ay içinde sonuçlandıracak.     

Kurum, inceleme ve araştırma sonucunu ve varsa önerilerini ilgili merciye ve başvurana bildirecek. Kurum, başvurana, işleme karşı başvuru yollarını da gösterecek.

Kurumun, inceleme ve araştırmasını, başvuru tarihinden itibaren 6 ay içinde sonuçlandıramaması halinde de durmuş olan dava açma süresi kaldığı yerden işlemeye başlayacak. 

Kurul, Kurul raporunu TBMM Dilekçe ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonlarından oluşan karma komisyona sunacak. Komisyon, bu raporu görüşüp, kendi kanaat ve görüşlerini de içerecek şekilde özetleyerek Genel Kurula sunulmak üzere hazırladığı raporu TBMM Başkanlığına gönderecek. Rapor TBMM Genel Kurulunda görüşülecek.     

Kuruma başvuru yapılmasını ve bunun usulünü düzenleyen madde, tasarının kanunlaşıp yayımı tarihinden 9 ay sonra, diğer maddeleri ise yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Tasarıyla Kamu Denetçiliği Kurumuna 100 kadro ihdas ediliyor.

-DİLEKÇE KOMİSYONU BAŞKANI AKMAN-

Kaynak: AA