Ban‘dan Raportör Falk‘a Kınama Birleşmiş Milletler (A.A)

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM‘nin Filistin Özel Raportörü Richard Falk‘un ‘‘11 Eylül terör saldırılarında ABD yönetiminin rolü olabileceğine‘‘ ilişkin açıklamalarını kınadı.

Ban‘dan Raportör Falk‘a Kınama  Birleşmiş Milletler (A.A)
BM Sözcülüğü, Cenevre‘de bulunan Genel Sekreter Ban‘ın, BM İnsan Hakları Konsey‘inde bugün yaptığı konuşmanın metnini yayınladı. Metne göre, Genel Sekreter Ban, BM Özel Raportörlerinin, BM İnsan Hakları Konseyi‘ni temsil ettiğini ve kendisi tarafından değil, Konsey tarafından atandığını belirtti. Bu kapsamda özel raportörlerin görevlerinin devam edip etmeyeceğine de Konsey‘in karar vermesi gerektiğini vurgulayan Ban, ‘‘Burada ince bir denge var, elbette onların bağımsızlığını kısıtlamamalıyız, ancak İnsan Hakları Konseyi‘ni ve BM‘yi zayıf düşürecek sorumsuz davranışlarına da göz yumamayız‘‘ dedi.

Falk‘un 11 Eylül terör saldırılarında ABD yönetiminin delilleri hasır altı ettiğine dair ‘‘kışkırtıcı‘‘ açıklamalarını kesinlikle kınadığını ifade eden Ban, bu tür iddiaların, saldırılarda ölen 3 binden fazla insanın anısına hakaret olduğunu kaydetti. 

ABD‘nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice da yaptığı açıklamada, komplo teorilerine destek veren Falk‘un görüşlerini şiddetle kınadığını, BM nezninde Falk‘u protesto ettiklerini bildirerek, Falk‘un görevine devam etmemesi gerektiğini savundu.

Uzun zamandır 11 Eylül saldırılarında ABD yönetiminin parmağının olabileceğini söylediği bilinen Falk, 11 Ocakta internette yayınlanan bir yazısında, ABD yönetiminin bu yüzden saldırıları aydınlatmada kullanılabilecek ‘‘delillerin üstünü örttüğünü‘‘ belirtmesi üzerine tepki toplamıştı.

Falk‘un Filistin topraklarında İsrail tarafından yapılan insan hakları ihlallerine ilişkin raporları da İsrail ve ABD tarafından uzun zamandır eleştiriliyor.

Kaynak: AA