Etik Kurulu, 2010‘da 30 etiksizlik tespit etti

Başbakanlık Etik Kurulu, 2010 yılında kamu görevlilerine yönelik, etik davranış ilkelerinin ihlal edildiği iddiasıyla işleme aldığı 358 dosyadan 30‘unda etik ilkelerine aykırılık tespit etti. Yapılan başvurularda ilk sıralarda usulsüzlük ve görevi kötüye



Başbakanlık Etik Kurulu‘nun 2010 yılı faaliyet raporu açıklandı. Etik Kurulu‘na kamu kurumlarında genel müdür ve üstü bürokratlar için başvurulabiliyor. Kurul, bakanlar, milletvekilleri, askerler, yargı ve üniversite mensupları haricinde diğer kamu görevlileri hakkında işlem yapabiliyor. Yargıya intikal etmiş konularda ilgili işlem yapmayan kurul, 2010 yılında 2009 yılından intikal eden 47 dosya ile birlikte 358 başvuruyu işleme aldı. Bunların 319‘u hakkında işlem yaptı. 230 dosya kanuni koşulları taşımadıkları için usulden ret edilirken, 117 adet dosya hakkında karar verildi. Usul yönünden reddedilen 230 dosya için 16 adet kurul kararı alındı.

Karar verilen 117 adet dosyanın 30 adetinde etik ihlali kararı verildi. Bu dosyalardan 11 tanesi yargıya intikal ettiği için işleme alınmadı, 42 adet dosyada ise etik ihlali olmadığına karar verildi, 16 dosya ise usul yönünden ret edildi.
Etik ihlali verilen dosyalardan biri Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi, 29 kararda başta "dürüstlük ve tarafsızlık" ilkesi olmak üzere sırasıyla "saygınlık ve güven", "savurganlıktan kaçınma", "hizmet standartlarına uymama", "amaç ve misyona bağlılık", "çıkar çatışmasından kaçınma" ve "yöneticilerin hesap verme sorumluluğu" ilkelerinin ihlal edildiği kaydedildi.

Kurula yapılan başvuruların konu dağılımları şu şekilde oldu:
Genel etik davranış ilkelerin aykırılık 101
Yolsuzluk/usulsüzlük iddiaları 86
Çıkar çatışması iddiaları 18
Psikolojik yıldırma iddiaları 11
Görevi ihmal/görevi kötüye kullanma 71
Kayırmacılık/ayrımcılık iddiaları 31
Kamu malları ve kaynaklarının hizmet gerekle dışında kullanılması 30
Diğer iddialar 13.