Hepatitle savaş otobüsü Bakırköy'de

Hepatitle savaş otobüsü Bakırköy'de. Otobüs 45 il gezdi, toplam 43 bin kişi üzerinde hepatit taraması yapıldı.

Hepatitle savaş otobüsü Bakırköy'de
VİRAL Hepatitle Savaşım Derneği (VHSD) Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık TGRT Haber muhabirinin sorularını yanıtladı.

"Viral hepatatitler ülkemizde görülen en yaygın hastalıkların başında geliyor hepatit b hepatit a hepatit c gibi isimlere ayrılıyor" diyen Balık, "Bizim için hepatit b ve c çok önemli. Çünkü bu hastalıklar bulaşınca ileride siroz ve karaciğer kanseri gibi ölümcül hastalıklara dönüşüyor. Bunların tedavileride pahalı biz bir sivil toplum kurluşu olarak derneğimizin imkanlarıyla sponsorlarımızın desteğiyle böyle büyük bir projeyi 2 yıl önce başlattık ve şimdi başarıyla sonuçlandırmış olduk" şeklinde konuştu.

Temel olarak hepatit b ve hepatit c'nin kan yoluyla kan ürünleri yoluyla bulaştığına dikkat çeken Balık, "Tabi vücut sıvılarıyla bulaşmış derici kesici aletlerin teması hastalığın bulaşmasında önemli rol oynuyor. Örneğin berberde kuaförlerde kullanılan malzemeler dövme sırasında yapılan işlemler, akupunkturda kullanılan malzemeler hastalığın bulaşmasında son yıllarda önemli rol oynuyor. Tabi en önemli bulaşma yolu cinsel ilişki. Cinsel ilişkiyle bulaşmadan korunmak için ya tek eşli cinsel yaşantı ya da kondom kullanılması gerekiyor çok eşli yaşayan insanlar için" diye konuştu.

Bir diğer bulaşmada da en büyük risk'in taşıyıcı olan anneden bebeğe geçiş olduğuna işaret eden Balık şöyle devam etti:

Eğer doğar doğmaz bebeğe aşı yapılmazsa çocukta yüzde yüz hepatit virüsü oluyor. Yani ileride eğer korumazsa aşılandırmazsa çocuğu 10-15 sene sonra karaciğer kanseri,  siroz olacak bi çocuğu dünyaya getirmiş oluyoruz. İş bu basit hijyenik tedbirlere uyulmaması; bu derece yaygın ve bulaşıcı hastalık salgına dönüşüyor. Bunu önlemek için halkla bizzat ayağına giderek yüz yüze yapılan etkinliğin gerekli olduğunu gördük ve 2 yıl önce bu projeyi başlattık. Hastalık özellikle doğu ve güneydoğu anadolu bölgesinde yaygın biz de bu nedenle ağırlıklı olarak etkinliklerimizi bu bölgelerde yoğunlaştırdık. Bunun dışında 45-50 İl'e ulaştık. 50 bin isteyen kişiye ücretsiz tarama testi yaptık. Tarama testinin önemi erkenden hastalığın ilerlemeden belirlenmesi Bu durumda çok daha ucuza tedavi edilebiliyor, siroz ve karaciğer kanserine gitmesi engelleniyor. Bu kişilerin bilmesi hastalığını bilmesi de başkalarına yaymaması açısından ciddi avantaj sağlıyor."
 
Projenin asıl önemli tarafının da 80 bin kişiyi bilgilendirmek olduğunu belirten Balık, "Bunu da şu ana kadar belki de bir sivil toplum kuruluşunun yaptığı sağlıkla ilgili en büyük proje olarak nitelendirebilirz. Çünkü 80 bin kişiye broşür dağıttık. 100 bin kişiyle yüz yüze bilgilendirmede bulunduk. 5 le çarparsak 500 bin kişi etkilendi bundan. Ve her gittiğimiz yerde yerel medya bu konuda gündemini oluşurdu. Değerli sanatçımız Beyazıt Öztürk de bu kampayanın yüzü olarak otobüsün dikkat çekmesine neden oldu" diye konuştu.

Balık, otobüste risk grubunda olduğunu düşünen ya da hastalığa bağışıklı mı değil mi diye ücretsiz tarama testi ve aşılar yaptıklarını ifade ederek, "Eğitici filmimizde var otobüste.  Bu otobüs kişinin 5 dakikasını alır tamamen bilgilendirmek isterlerse 10-15 dakikasını alır. Hepatitle ilgili şüphesi olan herkes bu otobüse gelebilir" dedi.