İzmir'de Sezen Aksu Sokağı tartışması

İZMİR'in Konak İlçesi Çankaya Mahallesi'ndeki Sezen Aksu Sokağı sakinlerinin, sanatçının referanduma 'Eve...


İZMİR'in Konak İlçesi Çankaya Mahallesi'ndeki Sezen Aksu Sokağı sakinlerinin, sanatçının referanduma 'Evet' oyu vereceğini açıklaması ve Hükümet'in açılım politikasını benimsediği gerekçesiyle sokağın adının değişmesi talebine, Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu yeşil ışık yakmadı. Başkan Kocaoğlu, "Aksu'ya tepki doğaldır. Ancak, nedeni ne olursa olsun konulan isim değişmez. Bana gelirse Meclis'e bile havale etmem" dedi.

Sezen Aksu Sokağı'nda oturan bir grup İzmirli, sokaktan sanatçının adının kaldırılması için imza kampanyası başlattı. Sokak sakinleri, buna gerekçe olarak Aksu'nun, Hükümet'in açılım politikasına destek vermesi, referandumda 'Evet' oyu vereceğini açıklaması, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin kurucusu merhum Prof.Dr. Türkan Saylan ve dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say'a yönelik saldırılara sessiz kalmasını gerekçe gösterdi. Sokak sakinleri toplanan imzaları sokağın adının değişmesi için Konak Belediyesi ile Büyükşehir Belediyesi'ne teslim edeceklerini söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise bugüne kadar hiçbir adı değiştirmediğini belirterek, "Yeni cadde ve sokaklar Büyükşehir Belediyesi yetkisindeyse Büyükşehir, yoksa ilçe belediyesi ad koyar. Ama, benim bakışım, görüşüm ve benimsediğimiz ilke kararı bugüne kadar konulan isimlerin nedeni ne olursa olsun kesinlikle değişmemesi doğrultusundadır. Bana gelirse, Meclis'e bile havale etmem. İsim değiştirerek ülke bir yere gelemez. Sezen Aksu'ya tepki ayrı bir şekilde gösterilebilir. İsim değiştirmenin tepki olacağına inanmıyorum" diye konuştu.

CHP Konak İlçe Başkanı Aytekin Tunus ise İzmir'in Cumhuriyet ve laiklikten yana insanlarının Sezen Aksu gibi kendi içinden çıkmış, İzmirlilerin takdirini kazanmış bir sanatçının tavrını hoş karşılamadığını söyledi. Aksu'nun risk altındaki Cumhuriyet değerlerinin korunmasında yana tavır koymasının beklendiğini ifade eden Tunus, "Vatandaşlarımız tepki göstermiş. Saygıyla karşılamak lazım. Biz de bu konuda bir girişimde bulunabiliriz" dedi.