CHP 87 yaşında

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve partililer, CHP'nin 87. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Anıtkabir'i ziyaret etti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve partililer, CHP'nin 87. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Anıtkabir'i ziyaret etti. Aslanlı Yol'dan yürüyerek mozoleye ulaşan partililer adına Kılıçdaroğlu, Ulu Önder'in kabrine çelenk koydu, ardından saygı duruşunda bulunuldu.

Kılıçdaroğlu, Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı:

"Partimizin kuruluşunun 87. yıl dönümünde huzurunuzdayız. Ülkemiz, toplumumuz ve demokrasimiz ve bize emanet ettiğiniz Cumhuriyet çok önemli bir dönemi daha yaşıyor. Kuruluş yıl dönümümüzle mübarek Ramazan Bayramı'nı birlikte kutluyoruz. Cumhuriyet ile yaşıt olan partimizin önderi, ilk ve kurucu genel başkanımız olarak, çizdiğin yolda ödün vermeden ilerliyoruz. Demokratik, katılımcı, çoğulcu, devrimci ruhu içeren çağdaşlaşma hedefine, insan hak ve özgürlüklerinden geri adım atmadan ilerleme kararlığımızı sürdürüyoruz. Cumhuriyet Halk Partisinin bütün yöneticileri, örgütleri adına sana sonsuz şükranlarımızı sunuyor, sarsılmaz inançlı bağlılığımızla huzurunuzdan sonsuz saygılarımla derin sevgilerimizle ayrılıyoruz."

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler, daha sonra İsmet İnönü'nün kabrini de ziyaret ederek, çelenk koydu ve saygı duruşunda bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu daha sonra Bilkent'te bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi'ndeki gazileri ziyaret etti.

Basın mensuplarının alınmadığı ziyaret çıkışında gazetecilere açıklamada bulunan Kılıçdaroğlu, gazilerle sohbet ederek, bayramlaştığını söyledi.

Kemal Kılıçdaroğlu, bir soru üzerine saat 17.00'de tarifeli uçakla İstanbul'a gideceğini, referandumdaki oyunu ise henüz nerede kullanacağının netlik kazanmadığını söyledi.

Ziyarete CHP Genel Sekreteri Önder Sav ile Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Suha Okay'da katıldı.

Bu arada CHP'nin 87. kuruluş yıldönümü dolayısıyla Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda da bir tören yapıldı.

Kemal Anadol "Hesap vermekten onur duyarız"

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, tek parti döneminin yanlışları ve noksanlarının olabileceğini, bunların da kendi mirasları olduğunu ve hesabını vermekten onur duyacaklarını söyledi.

CHP'nin 87. kuruluş yıl dönümü nedeniyle il başkanlığı tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlendi. Törene TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, CHP İzmir milletvekilleri Oğuz Oyan ve Ahmet Ersin, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu ve İl Genel Meclisi
Başkanı Serdar Değirmenci ile partililer katıldı.

Törende konuşan Anadol, CHP'nin temellerinde anti-emperyalist mücadelenin yattığı, dünyanın en eski partilerinden biri olduğunu belirterek, şerefli bir geçmişe sahip olduklarını kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçmişte söylediği "Cumhuriyet ve laiklik karşıtı sözlerin hesabını vermediğini" kaydeden Anadol, Hanefi Avcı'nın ortayla attığı iddialara da yanıt verilemediğini ileri sürdü.

Anadol, "Aslında yapmak istedikleri referandumdan sonra Türkiye Cumhuriyeti'nin laik, demokratik, sosyal, hukuk devletinin makas değişikliğiyle başka bir yöne çevirip, takunyalı bir faşizm rejimi kurmaktır. Buna direnen tek güç var o da CHP" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP'nin 1950'den bu yana tek başına iktidar olamamasına rağmen tüm teşkilatlarıyla birlikte ayakta kalmayı başaran tek siyasi parti olduğunu söyledi.

CHP İzmir İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu da yaptırdıkları anketler ve teşkilatlardan edindikleri bilgilere göre 12 Eylül referandumunda İzmir'den yüzde 70'in üzerinde hayır oyu çıkmasını beklediklerini, bunun ülke genelindeki oylamada hayır lehine ağırlık yapacağını, yüzde 51 hayır oyuna ulaşılmasında büyük bir etki yapacağını söyledi.

Sezen Aksu sokağı

Tören sonrası Kocaoğlu, bir yerel gazetede yayınlanan Sezen Aksu'nun isminin verildiği sokak sakinlerinin, sanatçının referandumda evet oyu vereceğini açıklaması üzerine bu ismin iptal edilmesini talep ettiği yönündeki haberle ilgili gazetecilerin sorusunu yanıtladı.

Kocaoğlu, "Benim bakışım konulan isimlerin kesinlikle ve kesinlikle değişmemesi doğrultusundadır. Nedeni ne olursa olsun bana bu gelirse Meclise bile havale etmem, duruşum bu. İsim değiştirerek ülke bir yere götürülemez, yeni sokaklar, caddeler yapılıp isim verilirse bir yere götürülür. İsim değiştirilerek tepki gösterileceğine inanmıyorum" diye konuştu.