Yargıtay kendi kendini mi dinledi?

Yüksek yargının dinlendiğine ilişkin iddiaları soruşturan başsavcılık, iddiaların gerçeği yansıtmadığını ortaya koyarken, iletişim uzmanı bilirkişiler ise korkunç bir şüphenin perdesini araladı: Yargıtay kendi santralini dinlemek için neden lisans almış?


Yargıtay Başkanlığı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve Danıştay Başkanlığına ait santrallerin dinlenildiği gerekçesiyle başlatılan soruşturmada Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, sözkonusu kurumların Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından dinlenmediği ve görüşmelerin kayda alınmadığı sonucuna vardı. İddiaları açığa çıkarmak için inceleme yapan teknik bilirkişiler, TİB'in kayıtlarında yüksek yargıya ait telefon santrallerinin dinlendiğine ilişkin bir bulguya rastlamazken, Yargıtay'a 100 saatlik telefon konuşmalarını kaydedebilme özelliğine sahip bir satral ve bu kayıt işlemi için 4 adet lisans alındığını tespit etti.
3 MİLYON KAYIT SAKLAMA KAPASİTELİ
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla teknik bilirkişiler tarafından hazırlanan raporlara göre, üç binası bulunan Yargıtay'ın, bu binalarda dahili aboneleri yönetmek için 4 adet santralin kullanıldığı tespit edildi. Yargıtay Başsavcılığı binasında yapılan keşifte, bina için Telesis PX 24X r5 modelinde santralin keşiften bir hafta önce faaliyete geçtiği, yeni nesil bir santral olduğu için 3 milyon CDR kaydına (arayan-aranan numaraları gösterme özelliği) saklama kapasitesine sahip olduğu belirlendi.
BİLGİSAYARLA MÜDAHALE MÜMKÜN
Bilirkişiler, bu santralin kaydettiği bilgilere Yargıtay dışından erişimin mümkün olduğunu ve bu kayıtların ağ bağlantısı üzerinden herhangi bir bilgisayara da kaydedilebileceğini ortaya çıkardı. Ethernet kablosu ile santrale bağlanmanın yanında, ağ üzerindeki herhangi bir bilgisayardan web tarayıcı yazılımı ile santralin yönetim arayüzüne bağlanmanın mümkün olduğunu, şifresi ayarlaması yapılmadığı için, şifreye gerek duyulmadan, santral ayarları üzerinde değişiklik yapılabileceği tespit edildi.
SAVCILIK DİNLEME İÇİN 4 LİSANS ALMIŞ
Bu santralin 100 saatlik konuşmayı santral üzerinde kaydedebilme özelliğine sahip olduğu, bu özelliğin aktif hale getirilebilmesi için lisans gerektiği de belirlenen incelemede ayrıca Yargıtay Başsavcılığı'nca 4 lisansın satın alındığı da ortaya çıktı. Böylece bu lisanlarla aynı anda 4 dahili aboneye ilişkin telefon görüşmelerinin ses kaydının santral üzerinde saklanabilmesinin mümkün olduğu ayrıca gerekli ayarlamalar yapılırsa, ağ üzerinden IP numarası verilen herhangi bir bilgisayar üzerinde kurulu ftp sunucu yazılıma aktarılabileceği anlaşıldı. Ancak bu santral üzerinde herhangi bir log kaydının tutulmaması nedeniyle, bilirkişilerin ses kayıt özelliğinin kullanılıp kullanılmadığına dair bir kanıta ulaşamadığı belirlendi.

Dinleme varsa kurum içinden