Titreyengöl Kuş Halkalama İstasyonu Yeniden Açıldı

Titreyengöl-Sorgun Yatırımcılar Birliği (TİSOYAB) ve Akdeniz Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen Titreyengöl Kuş Halkalama Çalışması sonbahar göç dönemi ile başladı.

Titreyengöl Kuş Halkalama İstasyonu Yeniden Açıldı
2002-2007 yılları arasında Titreyengöl'de Akdeniz Üniversitesi (AÜ) ve Alman işbirliğinde gerçekleştirilen halkalama çalışmasının devamı olacak çalışmanın, TİSOYAB'ın desteğiyle uzun yıllar yapılması planlanıyor. Titreyengöl Kuş Halkalama İstasyonu'na gelerek bilgi alan Manavgat Kaymakamı Hacı İbrahim Türkoğlu ile Manavgat Belediye Başkan Vekili İbrahim Halimoğlu, kuş halkalama istasyonunun yeniden hizmete girmesinin ekoturizm açısından büyük önem taşıdığını söylediler. Çalışmayı yürüten Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesi Manavgat Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Erdoğan'ın çalışma ekibinde Yrd. Doç. Dr. Hakan Sert , Araş. Gör. Hakan Karaardıç ve doktora öğrencisi Leyla Özkan yer alıyor.
Titreyengöl Kuş Halkalama İstasyonu'nda çalışma ekibi tarafından alanda yakalanan kuşlar halkalandıktan sonra Manavgat Kaymakamı Hacı İbrahim Türkoğlu, Manavgat Belediye Başkan Vekili İbrahim Halimoğlu, Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksek Okulu Müdürü Ali Erdoğan, TİSOYAB Başkanı Haluk Tüfekçi ve TİSOYAB eski Başkanı Ali Keleş tarafından yeniden doğal hayata bırakıldı.
TİTREYENGÖL'Ü YETERİNCE TANITMALIYIZ
Manavgat Kaymakamı Hacı İbrahim Türkoğlu, "2003 yılında başlatılan halkalama işlemlerine 2007 yılında ara verilmişti. Bu yıl yeniden başladılar. Çalışmalarda en büyük desteği TİSOYAB sağlamakta" dedi. Türkiye'de 502 kayıtlı kuş türü bulunduğunu belirten Türkoğlu, "Bunun 189 tanesi Titreyengöl bölgesinde kayıtlı. Yani neredeyse kuş türlerinin yarıya yakını bölgemizde bulunuyor. Burayı yeterince tanıtırsak kuş türlerine ilgi duyan bütün gözlemcilerin Manavgat'a akın etmelerine sağlarız. Burada yakalanan kuşların dünyada 18 ülkede görüldüğü 3 bin 200 ila 10 bin kilometre arasında seyahat ettikleri biliniyor" dedi.
ÇALIŞMALAR EKİM AYI ORTALARINA KADAR SÜRECEK
Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Lisesi Müdürü Prof. Dr. Ali Erdoğan da Eylül ayında başlayan çalışmaların Ekim ayı ortalarına kadar devam edeceğini söyledi. Prof.Dr.Erdoğan, "Bugüne kadar 12 farklı kuş türünden 66 birey halkalanmıştır. Bunlardan özellikle Yalıçapkını (Alcedo atthis), Kamışçın türleri, Örümcekkuşları ve Söğüt Bülbülleri öne çıkmaktadır. Ayrıca, bu halkalama çalışması yanında bölgenin kuş varlığını belirlemek amacıyla gözlemler yapılmaktadır. Gözlemlerde Balıkçıl türleri, Arıkuşları, Çobanaldatan, Kırlangıçlar, Baykuşlardan Peçeli Baykuş ve İshakkuşu, farklı Su kuşları ve çok sayıda ötücü kuş gözlenmiştir. Şimdiye kadar bölgede halkalama çalışması ve gözlemler neticesinde toplam 189 kuş türünün yayılış gösterdiği tespit edilmiştir" dedi.
'TURKEY' HALKASI TAKILDI
Bölgede kurulacak Kuş Halkalama İstasyonu ile hem bilimsel hem de ekoturizm açısından bölgeye ve ülkeye önemli tanıtım ve katkı sağlamasının amaçlandığını da sözlerine ekleyen Prof.Dr.Erdoğan, "Daha önceki dönemde yapılan çalışmada 121 kuş türünden 55 bin 411 kuşa 'Turkey' halkası takılmış, bu çalışmalara çok sayıda Alman vatandaş gönüllü olarak katılmıştı. Önceki dönemde yapılan çalışmada elde edilen veriler sonucu, çalışmada halkalanan kuşlardan 127 tanesi 17 farklı ülkede tekrar yakalandı. Özellikle Orta ve Doğu Avrupa kuş populasyonlarının göç rotası üzerinde olduğu ortaya çıktı. Uzun dönem devam etmesi planlanan halkalama çalışmalarının özellikle bölgenin zengin kuş varlığı nedeniyle çok sayıda kuş gözlemciyi çekmesi beklenmektedir" ifadelerini kullandı.