Maliye Bakanı: Kur geleneksel sektörleri olumsuz etkiliyor, bunu gözardı edemeyiz

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kurun geleneksel sektörleri olumsuz etkilediğini belirterek, bunu gözardı edemeyeceklerini söyledi. Şimşek, "Kura ilişkin

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kurun geleneksel sektörleri olumsuz etkilediğini belirterek, bunu gözardı edemeyeceklerini söyledi. Şimşek, "Kura ilişkin yaşanan sıkıntıların uzun vadeli çözümü aslında biliniyor. Çözüm, kâr marjının yükseltilmesi. Kar marjının yükseltilmesi için de markalaşmak ve inovasyon gerekiyor." dedi.

Bakan Şimşek, Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi (OFM)'nde düzenlenen 3. Halı ve Dekorasyon Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada, düşük kura dikkat çekti. Sorunların hep beraber çalışılarak çözülmesine vurgu yapan Şimşek, kur konusunun geleneksel sektörleri çok ciddi biçimde etkilediğini, bunu gözardı edemeyeceklerini dile getirdi.

Konuşmalarının, kur rejiminin değiştirilmesi gerektiği anlamına gelmediğini kaydeden Şimşek, doğru politikalardan Türkiye'nin çok şey kazandığını, doğru politikaların da yan etkilerinin, hatta elde edilen başarının dahi yan etkilerinin olabildiğini dile getirdi. Türkiye'de 2003 yılından sonra Türk Lirası'nın değerlendiği bir sürece girdiğini dikkat çeken Şimşek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"2003 yılından önceki 30-40 yıldan bahsediyorum, Türkiye liranın değerlendiği bir dönem yaşamadı. Aşağı yukarı Türk Lirası her yıl çift haneli oranda değer kaybeden bir para birimiydi. Tabii ki istikrarlı, güçlü, reformcu bir hükümet ortaya çıkınca, bir de Türkiye'nin aslında var olan potansiyelini harekete geçirince Türkiye'ye ilgi arttı. Yani kurdaki bu gelişme aslında Türkiye'nin performansının sonucudur. Eğer Türkiye bu kadar büyük hızlı bir büyüme olmasa, bu kadar yüksek oranda performans olmasa, Türkiye'nin geleceğine bu kadar güçlü bir inanç olmasa buraya para park etmek, parayı burada yatırmak, parayı burada değerlendirmek yatırımcı açısından hakikaten rasyonel olmaz. Neden? Çünkü carı açık veriyorsunuz, bir de reel anlamda eksi bir faiz var."

"ÇÖZÜM, KÂR MARJININ YÜKSELTİLMESİ"

Türkiye'nin ekonomik kriz sürecinde elde ettiği başarılarla, kriz sonrası dönemde bölgesindeki ülkelerden ayrıştığını vurgulayan Şimşek, bunun da bir takım yan etkilerinin olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

"Bunlardan bir tanesi maalesef liranın değerlenmesi ve bunun ihracatçılar açısından ortaya koyduğu sonuçlar. Politikalar doğru ki, Türkiye iyi performans gösteriyor. Ama doğru politikaların yan etkilerine de biz duyarsızlık gösteremeyiz. Mutlaka bir şekilde oturup, sektörle, ihracatçılarla birlikte oturup bir bakmamız gerekir, neler yapılabilir. Kura ilişkin yaşanan sıkıntıların uzun vadeli çözümü aslında biliniyor. Çözüm, kâr marjının yükseltilmesi. Kar marjının yükseltilmesi için de markalaşmak ve inovasyon gerekiyor. Uzun vadede en iyi çözüm budur. Çünkü o zaman bazı parametrelerdeki iniş çıkışlar sizi çok güçlü bir şekilde etkilemez. Yani çok özgün bir ürün ürettiyseniz, iyi bir markanız varsa o zaman önemli bir oranda kar marjınız oluyor. Bu türden iniş çıkışlar yine sizi etkiliyor ama varlık yokluk noktasında etkilemiyor.''

AR-GE'YE ÇOK ÖNEM VE DESTEK VERİYORUZ

Mehmet Şimşek, bu düşünceden hareketle Ar-Ge, inovasyon faaliyetleri için işletmelere önemli destek verdiklerini kaydetti. Ar-Ge, inovasyon faaliyetlerini desteklemelerinin uzun vadeli çözümün bir parçası olduğunu anlatan Maliye Bakanı, şöyle konuştu:

"Bununla birlikte yaşanan geçiş dönemi çok önemli. Bu dönemin de iyi yönetilmesi gerekiyor. Sanayicilerden farklı şeyler söylemiyoruz. Varsa bazı sıkıntıları nasıl giderebiliriz, beraber çalışmamız lazım. Acaba opsiyon piyasası bir şekilde kullandırılıp yani kur belli bir seviyenin altına düştüğü zaman belli bir kurun üstünde, belli bir seviyenin üstünde işlem yapma imkanı sağlanabilir mi? Ben teknik terimlere girmek istemiyorum. Yıllarca bu piyasalarda çok profesyonel, çok şeyler çalıştığım için yani o terminolojilere girmek istemiyorum ama bunun yolları var ama tabii ki bir finansmanı gerekiyor. Opsiyon piyasası belki bir çözüm sunabilir, bunun için bakmak lazım, ne tür enstrümanlar kullanılacak, bu nasıl finanse edilecek bakılması gerekiyor."

Kur rejiminin tartışılmasından çok çözüm odaklı olmak gerektiğini vurgulayan Şimşek, kur rejimine ilişkin tartışmaların ise Türkiye'yi geriye götüreceğini sözlerine ekledi.

GAZİANTEP'İN BÜYÜMESİNDE HALININ BÜYÜK ÖNEMİ VAR

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Mehmet Aslan da ihracatçıların son dönemde yaşadıkları kur sıkıntısının aşılabilmesi için gerçekçi bir kur politikasına ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Aslan, "Düşük kur, ihracatın önünde büyük bir engellidir. İhracatçılarımız bu engeli aşmazsa zaten durgunluk nedeniyle daralan iç piyasa da motorunu kaybeder, önümüzdeki dönemde ekonomi anlamında yeni ve daha büyük sıkıntılar baş gösterebilir." dedi.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Nejat Koçer ise Gaziantep'in büyümesi en fazla olan şehir olduğunu ifade etti. Şehrin büyümesinde de halı sektörünün büyük önemi olduğunu dile getirdi. Fuarların önemine dikkat çekerek, krize 6 fuarla girdiklerini, 13 fuarla çıktıklarını dile getirdi. Koçer, "Önümüzdeki yıllarda daha büyük fuarlarda buluşuruz." diye konuştu.

Konuşmaların ardından fuarın kurdelesi kesildi. Bakan Şimşek, stantları gezerek, sektör yetkilileri ile sohbet etti. Merinos Halı, Bakan Şimşek'e Atatürk'ün resminin işlendiği bir portre hediye etti. Fuar, 3 Ekim 2010'a kadar açık olacak.