Hindistan Yüksek Mahkemesi Hindularca yıkılan Babri Mescit kararını ertelemedi

Hindistan Yüksek Mahkemesi, bugün ertelenmesi istenen Babri Mescit olarak anılan mahkemenin ertelenmesini reddetti. Buna göre Uttar Pradesş eyaleti

Hindistan Yüksek Mahkemesi, bugün ertelenmesi istenen Babri Mescit olarak anılan mahkemenin ertelenmesini reddetti. Buna göre Uttar Pradesş eyaleti Allahabad mahkemesi, arazinin Hindulara mı, yoksa Müslümanlara mı verileceği kararını 1 Ekim'den önce açıklayacak.

18 yıldır polis kontrolünde kimsenin girmesine izin verilmeyen arazi bir çok hükümetin en büyük sorunu olmuş, sorunun çözülmesini isteyen Hindu ve Müslüman seçmenlerce hükümetler hedef alınmıştı.

Yüksek Mahkemenin vereceği karar ile yaklaşık 150 yıldır sorun yaşanan arazinin Müslümanlara verilerek, tekrardan yıkılan caminin yerine yeni bir caminin mi yapılacağı yoksa Hindulara verilerek burada doğduğuna inanılan Hindu tanrısı Ram tapınağımı yapılacağı netleşmiş olacak.

1992 yılında ayaklanan Hindular tarafından yıkılan 16 yüzyıla ait Babri Mescit (Babür Mescidi) arazisi Hindularca işgal edilmiş ve tarihi cami yıkılarak yerine Hindu tanrısı Ram tapınağı yapılmak istenmişti. Hindu ve Müslümanlar arasında çıkan çatışmalarda 2 binden fazla kişi yaşamını yitirmişti.

1947 yılında Hindistan ile Pakistan'ın ayrılmasından sonraki en büyük Hindu Müslüman çatışmasına sebep olan olaylarda halkı provoke ettiğine inanılan Hindu Milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi lideri ve bir dönem Hindistan'ın İçişleri Bakanlığını da yapan Lal Krishna Advani de göz altına alınmıştı.