TESK: Taksitlendirilen borca faiz uygulanmamalı

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın sabırsızlıkla beklediği SGK ve vergi borçlarının yeniden yapılandırılması çalışmalarının başarılı olabilmesi

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın sabırsızlıkla beklediği SGK ve vergi borçlarının yeniden yapılandırılması çalışmalarının başarılı olabilmesi için gecikme zammı oranlarının enflasyon oranına yakın olmasını istedi. Palandöken, yeniden yapılandırmanın 2009 ve önceki dönemleri kapsayacak şekilde planlanmasını talep etti.

Yeniden yapılandırmanın başarılı olabilmesi için olmazsa olmaz parametrelerin olması gerektiğini yazlı bir açıklamayla duyuran Palandöken, "Başta, uygulanacak faiz, enflasyon oranından fazla olmamalıdır. Geri ödeme vadesi, eskiye göre daha uzun tutulmalıdır. Unutulmamalıdır ki borcunu öderken aynı zamanda yeni vergi ve primini de ödemesi gerekmektedir. Son olarak, taksitlendirilen borç için ayrıca bir faiz uygulanmamalıdır. Bu üç kuraldan biri olmazsa yapılandırma kimsenin işine yaramaz. Herkes hatırlayacaktır, 2008 yılında da bir taksitlendirme yapılmıştı ama esnafın yüzde 95'i bundan yararlanamadı. Çünkü esnafta mevcut gecikme zammı oranına göre hesaplanan borcu taksitle dahi ödeyecek para yoktu. Bunu herkesin iyi bilmesi gerekir." ifadelerini kullandı.

Vergi mükelleflerinin birikmiş 47 milyar lira vergi borcu olduğu gibi, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun da 23 milyarı işverenlerden, 21 milyarı da Bağ-Kur'lu esnaftan olmak üzere 44 milyar lira alacağının olduğunu belirten Palandöken, bütçeden SGK'ya aktarılan paranın, 2009'da 52.5 milyara çıktığını 2010 yılında da bütçeden alacağının 60 milyarı bulacağını savundu. Devletin borç yapılandırması sayesinde milyarlarca lira taze kaynağa kavuşacağını vurgulayan Palandöken, yeni kaynak bulan hükümetin daha az borçlanarak, borçlanma maliyetini azaltacağını söyledi. Borcu nedeniyle yüzde 5'lik istihdam teşvikinden yararlanamayan esnafın bu haktan yararlanmaya başlayacağını dile getiren Palandösken, "SGK'nın sağlık hizmetlerinden yararlanamayan esnafa hastane kapıları yeniden açılacaktır. Kamu ihalelerine giremeyen, KOSGEB kredileri ve teşvikler ile banka kredilerinden yararlanamayanların yasağı bitecek. Kredi imkanına kavuşan esnaf işini büyütüp işsize iş kapısı açacaktır" dedi.

Yeniden yapılandırmanın bir af olmadığını aktaran Palandöken, "Kimse 2010 yılı vergi ve prim borçlarını ödememezlik yapmasın. Vergisini zamanında ödeyenle, yeniden yapılandırmadan yararlanarak ödeyen arasında hiçbir fark yok. İkisi de vergisinin tamamını ödüyor. Önem verdiğimiz diğer bir önerimiz ise vergi ve SGK primini zamanında ödeyen üyelerimiz teşvik edilerek, indirim getirilmesidir " diye konuştu.

YIL GECİKME ZAMMI HAZİNE FAİZİ ÜFE

2006 30,0 21,5 11,58

2007 30,0 18,4 5,95

2008 30,0 19,2 8,11

2009 30,0 12,6 5,93

2010 23,4 8,2 9,03*

*Gecikme zammı aylık yüzde 2,5 ve yüzde 1,95'lik faizin yıllık basit usulle hesabını; Hazine faizi, yıllık ortalama borçlanma maliyetini; ÜFE, Aralık ayları itibari ile yıllık enflasyonu ifade ediyor.

*2010 Ağustos ayı enflasyonu