Hindistan Yüksek Mahkemesi Hindularca yıkılan Babri Mescit'l ilgili kararı haftaya erteledi

Hindistan Yüksek Mahkemesi Babri Mescit arazisinin Hindulara mı yoksa Müslümanlara mı verileceği kararının açıklanmasını erteledi. Bugün verilmesi bek

Hindistan Yüksek Mahkemesi Babri Mescit arazisinin Hindulara mı yoksa Müslümanlara mı verileceği kararının açıklanmasını erteledi. Bugün verilmesi beklenen kararın Salı gününe ertelendiği belirtildi.

18 yıldır kimsenin girmesine izin verilmeyen arazi bir çok hükümetin en büyük sorunu olmuş, sorunun çözülmesini isteyen Hindu ve Müslüman seçmenlerce hükümetler hedef alınmıştı.

Yüksek Mahkemenin vereceği karar ile yaklaşık 150 yıldır tartışma konusu olan arazinin Müslümanlara verilmesi durumunda yıkılan caminin yerine yenisi yapılacak. Hindulara verilmesi durumunda burada doğduğuna inanılan Hindu tanrısı Ram için tapınak inşa edilecek.

1992 yılında ayaklanan Hindular tarafından yıkılan 16. yüzyıla ait Babri Mescit (Babür Mescidi) arazisi Hindularca işgal edilmiş ve tarihi cami yıkılarak yerine Hindu tanrısı Ram tapınağı yapılmak istenmişti. Hindu ve Müslümanlar arasında çıkan çatışmalarda 2 binden fazla kişi hayatını kaybetmişti.

1947 yılında Hindistan ile Pakistan'ın ayrılmasından sonraki en büyük Hindu Müslüman çatışmasına sebep olan olaylarda halkı provoke ettiğine inanılan Hindu Milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi lideri ve bir dönem Hindistan'ın İçişleri Bakanlığını da yapan Lal Krishna Advani de gözaltına alınmıştı.