Bura Valisi Harput, Roman vatandaşlarla iftarda buluştu

Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bursa Roman Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği üyelerine iftar yemeği verdi. Merinos Göl Kafe'de roman vatandaşlarla

Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bursa Roman Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği üyelerine iftar yemeği verdi. Merinos Göl Kafe'de roman vatandaşlarla bir araya gelen Harput, Hz. Ömer anlayışı ile ayrım gözetmeksizin hizmet verdiklerini belirtti.

İftara Bursa Valisi Şahabettin Harput'un yanı sıra AK Parti Bursa Milletvekili Hayrettin Çakmak, Bursa İl Emniyet Müdürü Halil Yılmaz, Bursa İl Müftüsü Mahmut Gündüz, Bursa Roman Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Efkan Özçimen ve çok sayıda roman vatandaş katıldı.

İftar yemeğinden sonra konuşan Vali Şahabettin Harput, romanların çok iyi insanlar olduğunu belirterek, ''İnsanlar doğuştan kötü değildir. Herkes iyi bir fıtrat üzerine yaratılır. İnsanların yaşadığı çevre, aldığı eğitim başka türlü faktörlerle zaman içerisinde kötü olabiliyor. Dolayısıyla bir insan zaman içerisinde yanlış yapıyorsa o yanlışı yapana kızarak biz bir yere varamayız. Bataklığı kurutmak ve o yanlışların önüne geçmek lazım. Bir roman kardeşimizin bir suç işlemesi ve hapishaneye girmesi bizim yüreyiğimizi acıtmalı. Keşke zamanında bu kardeşimizle ilgilenseydikte o kardeşimiz bu suçu işleyip hapishaneye girmeseydi dememiz lazım." şeklinde konuştu.

Sorunların çözümünün yolunu ise eğitime önem verilmesinden geçtiğini belirten Vali Harput, sözlerine ''İşlerin yolu eğitimden geçiyor. Peygamberimiz şeytandan kaçar gibi cahilden kaçın demiş. Türkiye'de binlerce insan okuma yazma bilmiyor. Kimse kimseyi suçlamaya kalkmasın'' dedi.

"HZ. ÖMER DÜŞÜNCESİ İLE ÇALIŞIYORUZ"

Kendilerin mülki amirler olarak Hz. Ömer felsefesi ile çalıştıklarını anlatan Vali Harput, "Sizler bir baba olarak nasıl evlatlarınızı düşünüyorsanız, Bursa'nın bir yerinde bir vatandaşın ayağına batan diken bizim yüreğimize batıyor. Çünkü biz Hz. Ömer'in dediği gibi, 'Fırat kenarında bir kurt kaparsa bir koyunu, Rabbul Alemin huzuru mahşerde Ömer'den sorar onu.' düşünrcesi ile hareket etmekteyiz. Yani biz diyoruz ki memleketimizin bir köşesinde bir vatandaşımız bir suç işliyorsa onun sıkıntısını biz kalbimizde yaşarız."

Bursa AK Parti Milletvekili Hayrettin Çakmak ise, Türkiye'nin en büyük sorununnu eğitim olduğunu belirterek, ''Türkiye'de çalışabilir vatandaşların eğitim ortalaması 3.7 yıldır. Yani buda, Türkiye ortalamasına bakıldığında ilkokul 4. sınıftan terk demektir. Doğuda okuma yazma bilmeyen, daha Türkçe bilmeyen bir çok insanımız var. Türkiye'yi diğer ülkelerle kıyaslarsanız. Eğitim ortalaması Almanya'da 13.6, İngiltere'de 12.5, Fransa'da ise 11 yıldır. Dmek ki Türkiye'nin eğitim noktasında aşması gereken şeyler var'' şeklinde konuştu.

Bursa Roman Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Efkan Özçimen de, ''Bizleri kimse küçük görmesin. Hepimiz Hz. Adem'den gelmeyiz. Hepimiz bir Allaha inanıyoruz. Ben roman kardeşlerime söylüyoru, eğer bizi sizi nor görürse ona deyin ki kardeşim önce beni bir dinle ve o zamana anlarsın benimde senin gibi bir insan olduğumu." dedi. Roman vatandaşlardan çocuklarını okutmalarını isteyen Efkan Özçimen, "Ben öncelikle bayanlarımıza rica ediyorum. Çocuklarınızı okula gönderin. Ne şartla olursa olsun gönderin. Gönderemiyorsanız derneğinize gelin. Valimiz bizlere eğitim konusunda destek veriyor. Allah rızası için çocuklarımızı okutalım'' şeklinde telkinde bulundu.