Başbakan Erdoğan, Kur'an-ı Kerim'in nüzulünün bin 400. yılı kutlamalarına katılacak

Kur'an-ı Kerim'in nüzulünün 1400.yılında İslam ülkelerinin işbirliğiyle gerçekleştirilecek ve Kur'ân'ın dünya toplumlarınca tam olarak anlaşılması yön

Kur'an-ı Kerim'in nüzulünün 1400.yılında İslam ülkelerinin işbirliğiyle gerçekleştirilecek ve Kur'ân'ın dünya toplumlarınca tam olarak anlaşılması yönünde hizmet edecek çalışma programı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde IRCICA tarafından düzenlenecek uluslararası konferansla başlatılacak.

Konferans, Kur'an-ı Kerim'in nazil olmaya başladığı Kadir Gecesine tekabül eden Pazar günü Başbakan Erdoğan'ın konuşmasıyla açılacak. İslam Konferansı Teşkilatı ve IRCICA'nın üyesi olan 57 ülkeden bakanlar, diyanet işleri başkanları, Kur'an incelemeleri, eğitimi ve Kur'an basımıyla ilgili kurumların temsilcileri, konunun uzmanları, basın-yayın kurumlarının temsilcileri ile Balkanlar, Avrupa, Rusya ve Afrika'dan Müslüman toplulukların temsilcileri de hazır bulunacak.

Kur'an-ı Kerim'in nazil olmaya başlamasının 1400. yılında Türkiye'de ve tüm İslam ülkelerinde yayınlar, Kur'ân okuma eğitim programları ve yarışmaları, hat, tezhip, ciltçilik, Kur'an nüshalarıyla ilgili sanatların sergileri gibi çeşitli etkinlikler düzenleniyor. İslam tarih, kültür ve medeniyeti araştırmaları alanında çalışan IRCICA'nın koordinasyonuyla düzenlenecek uluslararası program, ülkelerdeki bu çalışmaların ötesinde, dünya Müslümanlarının bu anlamlı yıl vesilesiyle bir işbirliği ve dayanışma zemininde bir araya gelerek düşünce ve gayretlerini birleştirmelerini amaçlıyor. Program Kur'an-ı Kerim'in, İslam Peygamberinin, İslamın ve İslam medeniyetinin, bu medeniyetin kültür ve sanatlarının, kavramları, prensipleri, tarihteki ve bugünkü gelişmeleriyle tam ve doğru olarak anlaşılması ve anlatılmasını amaçlayan çeşitli ilim, eğitim, kültür ve sanat etkinliklerini kapsayacak.

5 Eylül'de yapılacak Açılış Konferansında bugüne kadar IRCICA'nın davetini kabul eden 40 ülkeden 100 civarında Bakan, Diyanet İşleri Başkanları, Kurum Başkanları, Müslüman toplulukların temsilcileri ve uzmanlar ile ayrıca, İslam ülkelerinin Ankara'daki büyükelçileri ve İstanbul konsolosları hazır bulunacak.

Hz. Peygamber'e (sav) ilk vahyin gelişinin 1400. yıldönümünde ayrıca merkezin Beşiktaş'taki çalışma mekanı Yıldız Sarayı, Çit Kasrı'nda IRCICA tarafından 'Kur'an'ın İmlası' konusunda uzmanlar toplantısı tertip edilecek. Nu toplantıya dünyada ve Türkiye'de Kur'an imlası sahasında uzmanlaşmış kişiler iştirak edecek.

IRCICA'NIN KUR'AN-I KERİM ÇALIŞMALARI

1980 yılında İslâm Konferansı Teşkilatı çatısı altında kurulan İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA), başlangıcından itibaren tarih, kültürel ve sanat yönleriyle Kur'an-ı Kerim üzerine yoğun çalışmalar yaptı. Dünyada matbu Kur'an tercümeleri ile ilgili ilk kapsamlı bibliyografik çalışmayı yapan ve konuyla alakalı ilk uluslararası toplantıyı 1986 yılında gerçekleştiren Merkez, yazma Kur'an tercümeleri sahasında iki çalışmaya daha imza attı. Üç aşamalı bir çalışma olan Kur'an Tercümeleri projesinin basma ve yazma Kur'an tercümelerinden sonraki safhası ise sözlü Kur'ân tercümesi olacak.

Dünyanın her bölgesinde mushaflarla ilgili çalışma yapan kişi ve kuruluşlarla işbirliğine giren IRCICA, Uygur ve Kazak dillerinde hazırlattığı Kur'ân tercümelerini dağıtımının yanı sıra, Bosna Hersek Gazi Hüsrev Paşa Kütüphanesi'nde bulunan Fazıl Paşa Mushafı'nın tıpkıbasımını neşretti. Merkez ayrıca Topkapı Sarayı'nda mevcut, bilinen en eski nüshalardan olan ve Hz. Osman'a izafe edilen Mushaf'ı da tıpkıbasım olarak orijinal ebadında bastı. Son olarak Kahire Meşhed el-Hüseynî'de bulunan ve yine Hz. Osman'a nisbet edilen Mushaf Merkez tarafından neşredildi. Şu anda Yemen'de bulunan ve Hz. Ali'ye nispet edilen nüshanın edisyon çalışmaları ise devam ediyor.

IRCICA'dan yapılan açıklamada, "Hicretin birinci asrında yazılmış olan bu mushaflar, birbirleriyle tam bir paralellik içinde olduğu gibi, dünyanın her yerinde okunan Kur'an-ı Kerimlerle de aynı paralelliği gösteriyor. Hiçbir fark yok. Ne fazla ne eksik. Bu çok muhteşem ve huzur verici ve Müslümanlar için çok önemli bir sonuç." ifadelerine yer verildi.