Hitit Müzikleri İkinci Kez Dünya Arenasında Boy Gösterdi

Hitit medeniyetinin 3700 yıl önce kullandığı çalgılar yeniden hayat buldu.

Anavatanı Çorum'da 3700 yıl önceki orijinal haline sadık kalınarak günümüze uyarlanan büyük ve küçük lir, arp, davul, darbuka, çalpara, kaval, çifte kaval, boru, bağlama gibi çalgılar, özel bestelenen Hitit eserleriyle dinleyenleri büyüledi. 2009 yılında ilk defa 'Güneşin Bahçesinden Hititler' konseriyle dünya arenasında boy gösteren Hitit müzikleri, 2010 Japon yılı etkinlikleri kapsamında Japon ezgilerinin de yer aldığı 'Güneşin Bahçesinden Japonya' konseriyle müzikseverlerin karşısına çıktı.
Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül, Hititlerin adaletli yaşamları, sevgi ve hoşgörü temelli kültürleri ile insanlığa örnek bir medeniyet olduğunu belirterek, Hitit medeniyetinin dünya medeniyetine bıraktığı eşsiz kültürün insanları kendine hayran bıraktığını söyledi. Hitit coğrafyasının barış ve kardeşliğin kök saldığı topraklar olduğunu kaydeden Gül, konserin düzenlenmesine katkıda bulunan herkese teşekkür etti.
Hitit ezgileri eşliğinde tarih ve kültürler arasında yolculuk etmek için konserin bir fırsat olduğunu ifade eden Çorum Vakfı Başkanı Alper Bilan ise, konseri izlemeye gelenlere teşekkür etti.
Çorum Müzesi bahçesinde valilik, belediye, Çorum Vakfı, Başbakanlık Tanıtma Fonu ve Kültür Bakanlığı'nın katkısıyla düzenlenen gecede Cihat Aşkın, Çağatay Akyol, Okan Murat Öztürk, Nazlı Eray, Ferhat Erdem gibi solistler sahneye çıktı. Konserde tarihi Hitit enstrümanlarının yanı sıra Japonya'ya ait Shakuhachi, Samisen, Koto ve Kotsuzumi gibi çalgılar da kullanıldı. Japon sanatçıların beğeniyle izlendiği konserde, Türk ve Japon sanatçılardan oluşan koro ayakta alkışlandı.
Konseri Çorum Valisi Nurullah Çakır, Danıştay Üyesi Atıl Üzelgün ve eşi Zeren Üzelgun, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Hakan Saraç, büyükelçiler, kültür ataşeleri ve davetliler izledi. Konsere vatandaşların da yoğun ilgi gösterdiği gözlendi.