Gözaltılar KPSS ile ilgili değil: ALES, TUS ve LYS hakkında

ALES, TUS ve LYS sınavlarında soruların sızdırılması ve sınavlarda başkasının yerine adam sokulduğu iddia...


ALES, TUS ve LYS sınavlarında soruların sızdırılması ve sınavlarda başkasının yerine adam sokulduğu iddialarına ilişkin 8 ilde başlatılan operasyonlarda 72 kişi gözaltına alındı.

KPSS iddialarıyla ilgili polis ekiplerinin ÖSYM'nin Bilkent'teki binasında yaptığı inceleme üçüncü gününde devam etti. Soruların basıldığı matbaada arama başlatıldı.

Ankara Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan'ın sabah saatlerindeki talimatıyla 8 ilde eşzamanlı baskınlar yapıldı. Ankara, Bursa, Konya, Adana, Elazığ, Karaman, Sakarya ve Bolu'da 72 kişi gözaltına alındı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Şube Müdürlüğü Mali Büro Amirliği'nin ortaklaşa gerçekleştirdiği operasyonun, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS), Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) ve Lise Giriş Sınavı'nda (LGS) kopya çekildiği ve sınavlarda başkalarının yerine giriş yapıldığı iddialarıyla ilgili başlatıldığı bildirildi.

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan bazı yüksek lisans öğrencileri ile öğretim görevlilerinin, sınavlarla ilgili soruları cep telefonları ile kopyalayarak para karşılığı sattıkları iddia ediliyor.

8 ilde sabah başlatılan eş zamanlı operasyon kapsamında, "Suç işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak" iddiasıyla 36 kişi gözaltına alınmıştı.

Ankara'da gözaltına alınan 13 kişi ile 7 ilde gözaltına alınan kişilerin bazılarının "bilgilerine başvurulmak" üzere gözaltına alındıkları, bu kişilerin ifadelerinin ardından serbest bırakılacakları kaydedildi.

Diğer illerde gözaltına alınanlardan 15 kadarının Ankara'ya getirileceğini ifade eden yetkililer, soruşturmayla ilgili ek gözaltı süresinin kullanılabileceğini belirtti.

-ÖSYM MATBAASINDA DA İNCELEME YAPILDI-

Sabah erken saatlerde, Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler ÖSYM'nin Bilkent'teki ana hizmet binasına geldi. Bir süre sonra buradaki ekiplerden bir bölümü, soruların basıldığı Bilkent'teki matbaaya geçerek incelemelerde bulundu. Savcı Şadan Sakınan da ekiplerle birlikte ÖSYM'deki incelemelerini sürdürdü.

ÖSYM soru kitapçıklarının da basıldığı matbaada yapılan aramanın sadece bu yılki KPSS sınavını değil, geçmiş yıllara ait sınavları da kapsadığı öğrenildi.