Balatlar Harabelerindeki Kazıların İlk Ayağı Tamamlandı

Sinop'ta Bizans dönemine ait harabelerde bulunan Hristiyan din adamlarına ait iskelet ve kalıntılar, özel antrepologlar tarafından incelenecek.

Balatlar Harabelerindeki Kazıların İlk Ayağı Tamamlandı
Balatlar mevkisinde başlatılan ve çok sayıda insan iskeletinin bulunduğu kazı çalışmalarının ilk bölümü tamamlandı. 20 yılı kapsayacak olan kazılar, binlerce yıl öncesine ışık tutacak. Hıristiyan din adamlarının mezarlarının da bulunduğu alanda kazıların başlatılmasıyla birlikte, Bakanlar Kurulu tarafından alan 'Balatlar Yapı Kompleksi ve Ören Yeri' ilan edildi. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülgün Köroğlu'nun başkanlığında
gerçekleştirilen kazılar sırasında Hıristiyan din adamlarına ait olduğu belirlenen 3 önemli mezar ile çok sayıda insan iskeletine rastlandı.
Kazıların Haziran ayında tekrar başlayacağını belirten Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, kazılar sırasında bulunan ve kıyafetleriyle gömülen 3 din adamına ait iskeletlerin özel olarak yaptırılan ve hava almayan tabutlara konularak Sinop Arkeoloji Müzesi'ne kaldırıldığını söyledi. İskelet ve ceset kalıntılarının özel antrepologlar tarafından inceleneceğini belirten Hikmet Tosun, "Şu ana kadar 100-150 yıllık süreci kapsayan 1 ila 1.5 metrelik yüzeyde kazı çalışmaları yapıldı. Yapılan yüzey ve
sondaj kazısıydı. Çalışma sırasında kemik parçaları dışında, alanda hamam kalıntısı ve büyük sütunlara rastlanıldı. Esas büyük bulgulara bundan sonra ulaşılacağını düşünüyoruz. Asıl dokuya bundan sonraki kazılarda inilecek" diye konuştu.