Kazak Lider Nazarbayev, Ukrayna Cumhurbaşkanı Yanukoviç İle Görüştü

Resmi temaslarda bulunmak üzere Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gelen Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ile bir araya geldi.

Öğle saatlerinde Ukrayna Cumhurbaşkanlığı binasına gelen Kazakistan lideri Nursultan Nazarbayev, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç tarafından karşılandı. Daha sonra ikili görüşmeye geçildi. Görüşmenin ardından anlaşma metinlerini karşılıklı imzalayan iki lider, dostluk ve birliktelik mesajları verdi.
Anlaşmalarda uzay araştırma alanında ortak çalışmanın yanı sıra, iki ülkenin Rusya ile birlikte Kazakistan'da müşterek nükleer yakıt üretmesi, yine Kazakistan'da yeni petrol ve doğalgaz sahalarının çıkarılması ile ortak uçak üretimi gibi konular yer aldı. Nazarbayev ve Yanukoviç'in hükümet temsilcilerinin de bulunduğu toplantıda, turizmden spora, eğitimden kültüre, terörle mücadeleden mali takibe, ulaştırmadan iletişime, maliye bakanlıkları arasında yolsuzlukla mücadele ve mali takibe kadar bir dizi
anlaşmaya daha varıldı.
Karşılıklı imza töreninin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenlediler. Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, Nazarbayev'den övgüyle bahsederek, kendisini "Sovyet ülke liderleri arasındaki en ilerici ve istikrarlı lider" olarak tanımladı. Nazarbayev ile birlikte çalışmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Yavukoviç, liderlik özelliğini çok takdir ettiği Nazarbayev'in bir çok ekonomik sorunu halledebileceği inancı taşıdığını sözlerine ekledi. Ayrıca hava araç gereçleri ve uçak yapımı
konusundaki anlaşmaları son derece olumlu bulduğunu belirtti. Yanukoviç, Ukrayna'nın Kazakistan'daki doğalgaz ve petrol yataklarıyla ilgilendiğini ve ortak bir çalışma yapmanın iki ülkenin de çıkarına olacağını da ifade etti.
Kazakistan Lideri Nursultan Nazarbayev de, aynı şekilde dostluk ve birlik mesajları verirken, Ukrayna ile yakınlaşmaktan memnuniyet duyduğunu ve bunun her durumda devam etmesi gerektiğini, bu birlik ve beraberlikten çok memnun olduğunu belirtti. Nazarbeyev, bu sene içinde Ukrayna üzerinden Avrupa'ya 8 milyon ton Kazak petrolünün geçirileceğini bildirdi.
Basın toplantısının ardından ayrılan liderler, Ukrayna'nın Golodomor şehitleri anısına çelenk bıraktı ve saygı duruşunda bulundu. Kazak liderin, yarın öğle saatlerinde Ukrayna ve Kazakistan işadamlarının Yanukoviç önderliğinde bir araya geleceği kokteylin ardından ülkesine dönmesi bekleniyor.
(OK-D)