Kemal Kılıçdaroğlu referandum sonuçlarını canlı yayında değerlendirdi

Referandumda Türkiye'nin birçok ilini ve ilçesini dolaşarak hayır oyu isteyen ve hayır oyu istediği halk oylamasında oy kullanamayan Kemal Kılıçdaroğlu oy kullanamamasının sebebi ve referandum sonuçları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ortaya çıkan sonucu saygıyla karşıladıklarını belirterek, ''Türkiye sadece iki kişiden birini memnun eden kararlarla yoluna devam edemez. CHP olarak siyasi mücadelemize devam edeceğiz'' dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, referandumda oy kullanamaması ile ilgili olarak, ''Elbetteki böyle bir tablonun ortaya çıkması doğru değildir, burada gerçekten partili arkadaşlarımı üzdüysem, özür dilerim' dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ''O konuda (erken seçim) kararı Adalet ve Kalkınma Partisi verecek. Parlamentoda sayısal çoğunlukları var. Erken seçim olursa biz erken seçime de hazırız tabi'' dedi.




Kılıçdaroğlu: 'Bütün devlet olanaklarının taraflı bir biçimde kullanıldığı bir süreci yaşadık. Yurttaşların özgür iradeleri üzerine ipotek konulmaya çalışıldı ve baskı yapıldı. AK Parti hiç de iyi bir sınav veremedi kampanya sonucunda sınıfta kaldı. AK Parti iktidarı tamamen kendine bağlı yargı yolunda çok önemli bir adım atmıştır.

Kutuplaşmaya dayalı bu gergin siyasi ortamdan çıkmadan sağlıklı bir demokrasiye kavuşmamız mümkün değildir. Oy kullanan vatandaşlarımızın yüzde 42'si hayır demiş, yüzde 23 de katılmamıştır. Bu azımsanacak bir oran değildir. 2 Ay içinde 70 miting yaparak halkımızla buluştuk.

Bilinmelidir ki Türkiye iki kişiyi memnun eden düzenlemelerle yoluna devam etmemelidir.CHP olarak bu bakış açısı ile siyasi mücadelemize daha güçlü olarak devam edeceğiz. Yurttaşlarımızın dertlerine çözüm geliştirme çabalarımız devam edecektir. Evet yada hayır diyen, sandığa gidemeyen tüm yurttaşlarımıza da teşekkür ediyorum' dedi.

SORULAR

Sonucu yüzde 42'lik bir sonuç bizim açımızdan güzel bir sonuç. Elbette referandumda bunun hayır oyuyla sonuçlanmasını isterdik. Kampanyada gösterdiğimiz çabalara yakından takın oldunuz. Halk bu doğrultuda cevap verdi, saygı göstermek zorundayız.

CHP açısından baktığımızda CHP sadece hayır oyunu kullanan bir parti değildir. EVET oyunu sadece AK PArti kullanmadı diğer partilerde kullandı. Bunu bir partinin başarısı veya başarısızlığı olarak ortaya koymanın doğru olmadığı kanaatindeyim. Bundan sonraki süreçte de aynı çalışmalarımızı ve çabalarımızı sürdüreceğiz.

Ben seçimlere girerken halka hiçbir yerde hiçbir zamanyalan söylemeyeceğime söz verdim. Bugün partimizden bir açıklama yapıldı. Benim İstanbul'da kaydım vardı. Orada oyumu kullanmıştım. Ama benim bilgimin dışında hangi gerekçeden olduğunu bilemediğim bir gerekçe ile gidiliyor ve orada adresimin değiştiğine dair kayıt tutulup adresim değşitiriliyor. Ben bunu sonradan öğrendim. Bende her yurttaş gibi kaydımın olacağını düşünüyordum. Böyle bir tablonun ortaya çıkması doğru değildir. Partili arkadaşlarımı üzdüysem özür dilerim. Özellikle benim çalışmam lazımdı. Bu yoğun trafikte seçmen kütüklerine gidip bakamadım. Son iki günde öğrendim kullanamayacağımı.

NEDEN OYUNU KULLANMADI

Arkadaşlarım temaslarda bulundular ancak kütükler kapandığı için herhangi bir şey yapamadık.

Diğer siyasi partilerle ilgili benim yorum yapmam doğru olmaz. AK Parti dahil olmak üzere tüm partilerden daha yoğun çalıştığımızı kamuoyu çok iyi biliyor. Hiçbir siyasi parti 70 il ve 200'ü aşkın ilçeye gitmedi ama CHP olarak biz gittik.

Yoldaydım geliyordum. MYK'ya da benim talimatımla arkadaşlarım toplansın seçimi değerlendirelim diye söylemiştim, olay bu.

REFERANDUM SEÇİMLERİ NASIL ETKİLER?

Ortaya çıkan tablo dediğim gibi bizim açımızdan yaptığımız çalışmanın bir ürünüdür. Bizim için yeterli mi değil hayır ama azımsanacak bir oran da değil, bu oranı arttıracağız da bu konuda kararlıyız.

ERKEN SEÇİM

O konuda kararı AK Parti verecektir. Erken seçim olursa biz ona da hazırız tabi. Başbakan'ın konuşmasını yolda dinledim. Eğer uzlaşma kültürü gelişirse dayatmadan vazgeçerse biz de katkı veririz.

Referandum sürecinin sonunda bunu CHP için başarı veya başarısızlık olarak yorumlamaktan kaçındım. Hayır da çıksaydı bunu bir başarı olarak göremeyiz. Bu bir halk oylaması, toplumun büyük bir kısmı baskı altına alındı. Bakanlar, başbakan tüm bu baskıları yaptılar. Bizim çabalarımızın yüzde 42 hayır oyu çıkması için başarı olarak görüyorum tabii ki.

İl ve ilçeler bazındaki oy oranlarını değerlendirmedik henüz ondan sonra net tavrımız ortaya çıkacaktır. Daha seçim sonuçlarını alacağız, değerlendireceğiz, illerimizin performansını değerlendireceğiz.

Ben kimseyi sorumlu tutmak istemiyorum. Ben bir yurttaş olarak bakmam gerekiyordu ancak o tempo ile bakamadım. Ben nasılsa bir yerde kaydım var, kütüklerde ismim var. Ama bilgiler benim iradem dışında siliniyor ve bana bilgi dahi verilmiyor. Bu demokratik açıdan doğru bulmadığım bir tablo doğru bulmuyorum bunu.

HABER BİLE YAPILDI NEDEN KONTROL ETTİRMEDİNİZ

Ben kontrol ettirme ihtiyacı duymadım çünkü böyle bir tablo ile karşı karşıya kalacağımı bilmiyordum. Yani ben size söyledim;

Oraya giden polisler kimin talimatı ile gitti, oradan kaydım siliniyor, bana bilgi verilmiyor, muhtarın haberi yok, bütün bunlar nasıl olabiliyor?

Süreci hemen çok karamsar bir hava içerisinde değerlendirmek istemiyorum. Çünkü, SAyın Başbakan daha önce Genel seçimlerden sonra bugün yaptığı konuşmanın bir benzerini yapmıştı. Fakat daha sonra çok baskıcı bir sürecin içerisine girdik.

Elbetteki AB'nin yargı ile ilgili olarak görüşleri ilerleme raporunda çıkacaktır onlara da bakacağız.

O soruya cevap verdim daha önce. Önce Sayın başbakan'ın benden özür dilemesini, bana oy veren seçmenlerden özür dilemesini istedim. Bana parlamentoda bir gıdım su vermeyiz diyen Başbakan'ın benden ve seçmenlerimden özür dilemediği sürece aynı masaya oturmayız.

BDP'YE SAHİP ÇIKTI

Doğudan büyük ölçüde hatta bir ilimizde yüzde 90 civarında sandığa gitmeme var. Demokrasi açısından doğru değildir. Sandığa gidip evet yada hayır oyu kullanmamız gerekiyordu. Boykot da demokrasinin bir gereği olarak ortaya konuluyor' dedi.