Chp Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun Referandum Değerlendirmesi (1)

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bugün ortaya çıkan sonuç, referandumun demokrasiyi zayıflatan iki kutuplu bir siyasete hizmet ettiğini ortaya koymuştur

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bugün ortaya çıkan sonuç, referandumun demokrasiyi zayıflatan iki kutuplu bir siyasete hizmet ettiğini ortaya koymuştur. Kutuplaşmaya dayalı bu gergin siyasi ortamdan çıkmadan sağlıklı bir demokrasiye kavuşmamız mümkün değildir" dedi.
Halk oylaması sonuçlarına ilişkin parti genel merkezinde açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, konuşmasına Dünya Basketbol Şampiyonası'nda mücadele eden Basketbol Milli Takımını başarısından dolayı kutlayarak başladı.
Uzun bir halk oylaması sürecinin bugün itibariyle sonuçlandığını belirten Kılıçdaroğlu, demokrasilerde nihai kararı halkın verdiğiğini ve halkın idaresine saygı gösterilmesinin her siyasetçi için temel görev olduğunu söyledi.
Vatandaşların ortaya koyduğu iradeyi saygıyla karşıladığını ve bu referandum sürecinden çıkarılacak derslerin Türkiye de demokrasinin gelişimi açısından yararlı olmasını dilediğini belirten Kıçılardoğlu, halkın iradesine saygı gösterilmesinin çok önemli bir koşulunun, iradenin serbestçe şekillenmesi için uygun ortamın yaratılması olduğunu kaydetti.
"Bütün devlet olanaklarının taraflı bir şekilde kullanıldığı, 'bitaraf olan bertaraf olur' zihniyetiyle kamuoyunun yoğun baskı altına alındığı bir süreci yaşadık. İktidar gücünden yararlanılarak, yurttaşların özgür iradelerine ipotek koyulmaya çalışıldı, baskıyla yönlendirildi" diye konuşan Kılıçdaroğlu, "Ne yazık ki AK Parti iktidarı demokrasi ahlakı açısından hiç de iyi bir sınav veremedi, kampanya sırasında sınıfta kaldı" dedi.
Kılıçdaroğlu sözlerine söyle devam etti:
"Alınan sonuca bakıldığında görünüyoruz ki bu anayasa değişiklikleriyle AK Parti iktidarı tamamen kendisine bağlı yargı mekanizması kurma yolunda çok önemli bir adım atmış olmaktadır. CHP olarak AK Parti'nin yargı üzerindeki baskısını artırmaya yönelik tüm adımlarının karşısına dikilmeye ve bu konuda yurttaşlarımızı uyarmaya bundan sonra da aynı sorumluluk ve kararlılıkla devam edeceğiz. Bugün ortaya çıkan sonuç, referandumun demokrasiyi zayıflatan iki kutuplu bir siyasete hizmet ettiğini ortaya
koymuştur. Kutuplaşmaya dayalı bu gergin siyasi ortamdan çıkmadan sağlıklı bir demokrasiye kavuşmamız mümkün değildir. Referandumda oy kullanan yurttaşlarımızın yüzde 42'si bu anayasa paketine hayır oyu vermiş, seçmenlerin yüzde 23'ü de oylamaya katılmamıştır. Bu azımsanacak bir oran değildir."
Referandumdan elde edilen yüzde 42'lik ''hayır'' oyunda CHP'nin çok önemli bir payı olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, 2 ay içinde 70 ilde 201 ilçede mitingler yaptıklarını ve halkla buluştuklarını ve bu sonucun alınmasında emeği geçen herkese teşekkür ettiğini belirtti.
Bu akşam ortaya çıkan halk iradesine elbette saygı gösterdiklerini belirten Kılıçdaroğlu, "Ama bilinmelidir ki Türkiye yalnızca iki kişiden birinin belirlediği kararlar ve düzenlemelerle yoluna devam edemez, etmemelidir. Ülkenin açlık, yoksulluk, eğitim, sağlık, güvenlik, adalet gibi bu ülke insanının gerçek sorunlarına çözüm üretecek somut proje ve politikalara odaklanmak mecburiyetindeyiz" dedi.
CHP olarak, bu bakış açısıyla siyasi mücadelelerinin daha büyük heyecanla devam edeceklerini belirten Kılıçdaroğlu, Türkiye'yi karış karış gezme, halkla bütünleşme, yurttaşlarla birlikte sorunlara çözümler üretme kararlılıkları artarak devam edeceğini söyledi.
(TB-MFK-Y)