'Hepimiz bir Türkiye etmeyiz'

AB Dışişleri Bakanları toplantısından olumlu mesajlar çıktı. Finlandiya Dışişleri Bakanı Stubb, “Türkiye dış politikada dünyanın en tepedeki 5 ülkesinden biri” dedi.

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, aday ülke Türkiye ile farklılıkları gidermek ve tartışmalı ilişkilerini düzeltmek için Brüksel’de toplandı. Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun temsil ettiği Gayriresmi AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda konuşan Finlandiya Dışişleri Bakanı Alexander Stubb da, Türkiye’nin dış politika açısından bugün dünyanın en tepedeki 5 ülkesinden biri olduğunu ve AB ülkelerinden daha etkili bir konumda bulunduğunu söyledi.

İMTİYAZ DEĞİL DERİN BÜTÜNLEŞME


Türkiye’nin durumunu değerlendiren Finlandiya Dışişleri Alexander Stubb da oturum öncesi, “Tartışmasız olarak Türkiye bugün dünyada, üye ülkelerimizden ya da hepsinden birden daha etkilidir. Bir imtiyazlı ortaklıktan bahsetmiyoruz, derin bir bütünleşme ve işbirliğinden bahsediyoruz. Türkiye dış politika açısından bugün dünyanın en tepedeki 5 ülkesinden biri. Türkiye, Ortadoğu’da, Afrika Boynuzunda, Basra Körfezinde, İran’da büyük etkiye sahip. Gerçetken küresel bir oyuncu. AB, güvenlik ve dış politika konularında hemen Türkiye ile çalışmalı” diye konuştu.

REKABET YASASINDA ÇOK ISRARCIYIZ

Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de “Türkiye’nin yönünü Batı’ya doğru ve yönünü değiştirmediğinden emin olmakta çok büyük çıkarlarımız var” diye konuştu. Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Steven Vanackere ise, “Ekim ayında oylanması gereken rekabet yasası çok ısrarlıyız. Bunu çok önemsiyoruz. Türkiye, AB yolunda olduğunu ve ev ödevlerini yaptığını kanıtlayabilir” dedi.

İLERİYE GİDEBİLMENİN ÖNEMİNİ KONUŞTUK

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Türkiye’nin, AB’ye üye olmamasına rağmen dünyadaki birçok konuda birliğin ortağı olduğunu söyledi.

Türkiye’nin önemli bir aday olmasının yanında AB’nin ilgili olduğu bölgelerde önemli bir ortak olduğuna da dikkat çeken Ashton, Bosna-Hersek’i örnek vererek Türkiye ile işbirliğinin faydasını gördüklerini ifade etti. Kıbrıs ve Yunanistan’la ilişkiler gibi sorunların henüz çözülemediğini de hatırlatan Ashton, “Trenin harekete devam etmesinin ve ileriye gitmenin önemini görüştük. Bu iki tarafın da çabasına bağlı” dedi.

BRÜKSEL'DE AB AİLESİ FOTOĞRAFI


Avrupa Birliği’ne üye ve aday ülkelerin dışişleri bakanları toplantı öncesinde aile fotoğrafı çektirdi. Fotoğraf çekimi öncesinde Davutoğlu ile yan yana duran Danimarka Dışişleri Bakanı Lene Espersen, bir sıra arkaya davet edilince hayal kırıklığına uğradı. İlk sırada yer alan Davutoğlu ve diğer aday ülkelerin bakanları bu tepki karşısında gülümsedi. Daha sonra Bakan Ahmet Davutoğlu’nun yanına AB Dış Politika Şefi Catherine Ashton geldi.
Kaynak: İHA