Referandumu, asrın oylaması kabul eden gurbetçiler oy kullanmak için adeta yollara düştü

Yeni anayasa paketinin oylanması ile ilgili çalışmalar tüm hızıyla devam ederken, 12 Eylül referandumunu asrın oylaması olarak gören gurbetçiler adeta

Yeni anayasa paketinin oylanması ile ilgili çalışmalar tüm hızıyla devam ederken, 12 Eylül referandumunu asrın oylaması olarak gören gurbetçiler adeta yollara düştü. Grup halinde oy vermeye giden gurbetçiler bunu kısa bir geziye dönüştürüyor. Neumünster eski Ülkü Ocakları Başkan Yardımcısı Erol Küçüker de "Geçmişte suçu sadece vatanını milletini sevmek olan ülkücü kardeşlerimiz bir hiç uğruna idam edildi." diyerek, 'evet' oyu kullanacağını belirtiyor.

Yeni anayasa paketinin oylanması ile ilgili çalışmalar Türkiye'de olduğu kadar yurt dışında da tüm hızıyla devam ederken, referandumu 12 Eylül referandumunun asrın oylaması olarak kabul eden gurbetçiler adeta yollara düştü. Yeni anayasa paketinin kabul edilmesi ile birlikte geçmişte yaşanan haksızlıkların ortaya çıkacağını, kuytu karanlıkların aydınlanacağını ve en önemlisi sevil anayasa ile demokratikleşmenin önünün tamamen açılacağına inanan gurbetçiler oy kullanmak için Türkiye'ye akın ederken, oy kullanamayanlarda oy hakkı olanlar için seferber oldu.

12 Eylül referandumunu asrın oylaması olarak gördüğünü belirten gurbetçi Adil Özışık, "Oylama her şeyden önce siyaset üstü. Dolayısı ile yeni anayasa paketinin kabul edilmesiyle birlikte demokratikleşme adına, darbelerden sivil anayasaya geçme adına, karanlıkların aydınlanması adına çok önemli gelişme kaydedilecek. Adeta Türkiye'nin sivilleşmesinin önünü açacak. Kaldı ki Türkiye'de ortaya çıkan çoğu cevap bekleyen soruların sivil yargıya geçilmesi ile aydınlanacağına inanıyorum." diye düşünüyor.

"EVET OYUNU EN ÇOK İDAM EDİLEN ÜLKÜCÜ KARDEŞLERİM İÇİN İSTİYORUM"

Yeni anayasa paketine "evet" diyeceğini belirten eski Neumünster Ülkü Oacakları Başkan Yardımcısı Erol Küçüker de "Evet oyu verilmesini en çok, geçmişte suçları sadece vatanını ve milletini sevmek olan, haksız yere suçlanan, ceza alan ve hiçbir uğruna idam edilen ülkücü kardeşlerim için istiyorum." diyor. Küçüker ayrıca konsolosluklarda oy kullanmak için yetkililere seslenerek, "Bu sadece benim değil, benim gibi burada yaşayan çoğu vatandaşın isteği." ifadelerini kullanıyor.

Alman vatandaşı olduğu için oy kullanamayan Bekir Erdem de bu referandumda 'evet' oyu verilmesinden yana olduğunu belirten gurbetçilerden. Erdem, "Ben eski bir MHP'li olarak MHP'nin yeni anayasa paketine karşı çıkmasını anlamakta güçlük çekiyorum." şeklinde konuşuyor.

Öte yandan 3 Ağustos tarihinden beri havaalanları ve gümrük kapılarında oy kullanabilen gurbetçiler akın akın Türkiye'ye giderken, başta Hamburg, Aşağı Saksonya, Schleswig Holstein olmak üzere tüm Almanya'dan Türkiye'ye grup gezileri düzenlenmeye başladı.

İki üç gün süren grup gezilerinin çoğu İstanbul veya her hangi başka bir şehir gezisi ile birleştirilerek aynı zamanda Türkiye'de farklı bir Ramazan ayı veya Bayram yaşanmasına imkan veriyor.