Ferrari'den daha çekici ve daha ucuz!

Kalbindeki Renault motoru ile pistlerin tozunu attırmak için hazırlanmış bir araç bugün testimizin konuğu oldu. Fransız üretimi Secma F16, görüntüsü ile olduğu kadar sunduğu performans verileriyle de ilgiyi üzerinde topluyor.

Bir Ferrari sahibi olsanız aracınız Secma F16 kadar ilgi çekici olmayabilir. Yere yakın yapısı ve kompakt boyutlarıyla trafikteki diğer araçlardan önemli ölçüde küçük duran F16, kaslı yapısıyla ‘Cep herkülü’ tanımlamasını hak ediyor. Termoplastik malzemelerden üretilmiş gövde aracın ağırlığının 560 kg olmasındaki en büyük etken. Plastik kullanımının oldukça fazla olduğu araçta bazı noktalardaki çok ucuz malzemeler ve işçilik hataları gözden kaçmıyor. Kapıları olmayan aracın arka lastiklerinin hemen önünde motoru hava ile besleyen geniş kanallar mevcut. Arkaya konumlandırılmış motorun görüntüsü ise kışkırtıcı. İhtişamlı egzoz sistemi aracın yapabilecekleri hakkında ipucu veriyor.

İç mekan

Secma’nın iç mekanına inip binmek için atletik bir vücuda sahip olmanız işe yarayacaktır. Yükseklik ayarını bırakın ileri geri bile kaydırılamayan koltuklara oturduğunuzda kendinizi lunaparklardaki oyuncak arabalarda gibi hissediyorsunuz. Doğru sürüş pozisyonunu bulmak için tek yapabileceğiniz yukarı aşağı 10 cm civarında hareket edebilen pedalları hareket ettirmek. Ucuz görünen iç mekanda Peugeot modellerinden tanıdık gösterge paneli ile karşılaşmak bizi şaşırtı. Güvenlik adına sadece emniyet kemeri düşünülen araçta, konfor donanımı olarak hiçbir şey yok. Sürücü ile yolcu arasına konumlandırılmış vites kolu sürüş esnasında en kolay ulaşılan yerde ancak onun da verdiği kalite hissi düşük.

Motor

Secma F16’da aslında birçoğumuzun yakından tanıdığı bir motor görev yapıyor. Renault’dan alınan 1.6 litrelik 16 valflik motor 5750 devirde 105 hp güç üretirken 3750 devirden itibaren 148 Nm tork üretmeye başlıyor. Yine Renault’dan alınan 5 ileri manuel şanzımanı kullanan araç gücünü arka lastiklere iletiyor. 0-100 km/s hızlanmasını 5,9 saniyede gerçekleştiren araç piyasadaki 250hp civarı güç üreten araçların bir çoğuna kafa tutabiliyor. Tabii maksimum hız kriterinde ise bir hayli geride kalması normal bir durum. F16’nın maksimum hızı 180 km/s.

Konfor ve yol tutuş
F16’da konfordan bahsetmenin pek mümkün olmadığını söylemiştik. Zaten bu aracı alanlarında en son beklentisi konfor olacaktır. 40:60 ağırlık dağılımı olan F16, önde kullanılan double wishbone amortisör sistemi yol tutuşu daha iyi hale getirmek için düşünülmüş. ABS, ESP gibi sürüş güvenlik sistemlerinin bulunmadığı araç tamamen pist kullanımı için üretilmiş demek yalan olmaz. Hidrolik olmayan direksiyon şehir içinde yorucu olsa da çok hassas tepkileriyle hızlı sürüşlerde harikalar yaratıyor. Islak zeminde çok dikkatli kullanılması gereken araç gaz pedalına biraz fazla yüklendiğinizde arka kısmını atabiliyor ve çok başarılı olmayan frenleri yüzünden bu durumlarda aracı toplamak problem olabiliyor.

Güvenlik
Secma F16, geçerliliği olan hiçbir güvenlik testine girmedi. Otomobilde ABS, ESP, hava yastığı gibi hiçbir güvenlik donanımı bulunmuyordu.

Ferrari'den daha çekici ve daha ucuz!