Demirci'de İbrahim Ethem Akıncı Anıtı Törenle Açıldı

Kuva-yı Milliye ve Milli Mücadele'nin örgütlenişinin 90

Kuva-yı Milliye ve Milli Mücadele'nin örgütlenişinin 90. yılı kapsamında Manisa'nın Demirci ilçesinde yapımı tamamlanan "İbrahim Ethem Akıncı Anıtı" törenle açıldı. Törene Demirci Kaymakamı Yalçın Sezgin, Demirci İlçe Jandarma ve Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Selçuk Kansav ve Belediye Başkanı İhsan Temel, kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Tarihi Hükümet Konağının bahçesinde düzenlenen tören, İlçe Jandarma Komutanlığına bağlı bir manga askerin yapmış olduğu 3 pare atışın eşliğinde başladı. Anıtın açılışında Atatürk İlköğretim Okulu Türkçe Öğretmeni Bilgin Gök anıtta yer alan Milli Mücadele Kahramanları; Kaymakam İbrahim Ethem Akıncı, Parti Pehlivan ve Makbule Hanım'ın biyografilerini okuyarak, bu kişilerin Demirci ve çevresinin düşman işgalinden kurtulmasında verdiği mücadele hakkında bilgiler verdi.
Törende konuşan Demirci Kaymakamı Yalçın Sezgin, "İlçemizde kaymakamlık yapmış milis kuvvetlerine önderlik yapmış, kaymakamımız İbrahim Ethem Akıncı, Parti Pehlivan ve Makbule hanımın anıtını açmak üzere burada bulunmaktayız" dedi. İbrahim Ethem ve arkadaşlarının bu vatan için canlarını verme pahasına mücadele verdiklerini anlatan Sezgin, şöyle konuştu: "İbrahim Ethem'in Demircililere söylediği şu sözü hiçbir zaman unutamayız. Nazarınızda iki şey olacaktır. Birisi vatan diğeri düşman. Vatanı kurtarmaktan
düşmanı def etmekten başka hiçbir şey düşünmeyeceksiniz demiştir. Ve İbrahim Ethem ve arkadaşları vatanı kurtarmak düşmanı def etmek pahasına o günün yokluk ve kıtlık döneminde dağlara çıkarak bu vatan için mücadele etmişlerdi."
Bugün tarihi bir mekanda tarihi bir anı yaşadıklarını anlatan Sezgin, şunları söyledi: "İbrahim Ethem bu binada hizmet vermiştir. Demirci Kaymakamlığı'nın 1907 yılında yapılan bu binası Kaymakam İbrahim Ethem Akıncı'nın Milli Mücadele döneminde de kaymakamlık binası olarak kullanıldığı tarihi bir yapıttır. Aynı zamanda bu binanın kısa bir süre Manisa Valiliğine de ev sahipliği yaptığını biliyoruz. Dolayısıyla bu anıtı burada yaparken, tarihi buluşturmayı arzuladık. Özellikle İbrahim Ethem ve silah
arkadaşlarının anıtını bu tarihi binanın yanına yaptık ki bir tarih buluşması da burada gerçekleşsin istedik. İbrahim Ethem, Parti Pehlivan, Makbule hanımın aziz hatıraları önünde saygıyla eğilirken gelecek nesillere de bu mirası devretmenin gururunu yaşıyoruz. Bu vesileyle bu ödeneği gönderen Kültür Bakanlığımıza müdürlüğümüze bize destek oldukları için teşekkür ediyoruz."
Heykeltıraş Eray Okkan tarafından yapılan ve 35 bin TL'ye malolan İbrahim Ethem Akıncı ve silah arkadaşları anıtının açılış kurdelesini Demirci Kaymakamı Yalçın Sezgin, Demirci İlçe Jandarma ve Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Selçuk Kansav ile Demirci Belediye Başkanı İhsan Temel birlikte kesti.
(KA-HO-Y)