Bakan Yıldırım: İmtiyazlı kesimler ayrıcalığını kaybedeceği için referanduma 'hayır' diyor

Anayasa değişikliğiyle imtiyazlı kesimin elinden ayrıcalığının alınacağını belirten Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Türkiye'de yetkilerini anayasad

Anayasa değişikliğiyle imtiyazlı kesimin elinden ayrıcalığının alınacağını belirten Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Türkiye'de yetkilerini anayasadan alan altın hisseye sahip imtiyazlı kesimler, bu anayasa değişikliği ile altın hisselerini kaptırıyorlar. Bu nedenle yaygara koparıyorlar. Bunu herkes böyle bilsin" dedi. Referandumun bir siyasi parti seçimi olmadığını vurgulayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise, yapılacak anayasa değişikliğiyle halkın geleceği adına karar vereceğini ve referandum bir gerginliğini vesilesi olmaması gerektiğini vurguladı.

Bakan Yıldırım ve İBB Başkanı Kadir Topbaş, muhtarların katıldığı iftar yemeğine katıldı. 12 Eylül'de yapılacak referandumla ilgili konuşma yapan Bakan Yıldırım, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) Ergenekon ve Erzincan'daki Ergenekon davasına müdahale ettiğini ve yargılamayı yönlendirdiğini öne sürdü. Şemdinli İddianamesini hazırlayan savcı Ferhat Sarıkaya'nın adaletsiz bir şekilde HSYK tarafından görevine son verildiğini belirten Yıldırım, "Savcı iddianame hazırlar. Mahkeme ya kabul eder ya da etmez. Savcı Sarıkaya'yı, iddianameyi mahkemeye sunamadan görevden aldılar. Böyle demokrasi, böyle adalet olur mu?" ifadelerini kullandı.

HSYK'nın 7 üyeden oluştuğunu ve yapılacak değişiklikle üye sayısının 22'ye çıkacağını dile getiren Yıldırım, "5 mi büyük? 22 mi? 'AK Parti, kendi yargısını oluşturuyor' diye suçlama yapanlar şunu bilmelidir. HSYK, hakim ve savcıların tayinini, terfi ve disiplin işlerini yapar. Ya da meslekten ihraç edilecekse, onun kararını verir. HSYK yargıya müdahale edemez. Biz 81 ildeki 15 bin hakim ve savcı temsil edilsin istiyoruz. Bunun neresi yanlış. Buna neden hayır diyorsunuz? Bunun tek bir sebebi var. Türkiye'de imtiyazlı kesimler var. Türkiye'de yetkilerini anayasadan alan altın hisseye sahip imtiyazlı kesimler, anayasa değişikliği ile altın hisselerini kaptırıyorlar. Bu nedenle yaygara koparıyorlar. Bunu herkes böyle bilsin. Böyle kapsamlı bir değişikliğe 'hayır' diye propaganda yapmayı büyük bir talihsizlik olarak görüyorum." dedi.

Kendilerinin yolları çok iyi yaptıklarını ancak adalet yollarının inşa etmeye güçlerinin yetmediğine dikkat çeken Yıldırım, "Tıkanan adalet yollarını siz açacaksınız. 72 milyon milletimiz açacak." şeklinde konuştu.

Referandumu siyasi seçimlere benzetmeye çalışanların olduğunu ifade eden Kadir Topbaş ise, "Geçmişte 27 Mayısları, 1960 ihtilalini hatırlıyorum. Bir takım sancıları beraber yaşadık. Aynı üniversitede, aynı sınıftaki arkadaşlarımızın birbirine silah çektiğini gördük. Ocaklarda ağıtlar yakıldı. Ama geriye baktığımızda nasıl kullanıldığımızı gördük. Biz burada geleceğimiz adına karar vereceğiz. Referandum, bir siyasi seçim ya da propaganda değildir. Referandum halkın geleceği adına karar vermesi anlamına gelir. Referandum bir gerginliğe vesilesi olmamalı" diye konuştu.