Bakan Çağlayan: 'Türkiye'yi Modayı Takip Eden Değil Modayı Yaratan Ülke Yapmak İstiyoruz'

Türkiye'nin önde gelen moda tasarımcıları ile hazır giyim markalarını bir araya getiren İstanbul'un en büyük moda etkinliği "İstanbul Fashion Week" (IFW); İTKİB organizasyonunda, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı desteğiyle, Moda Tasarımcıları Derneği (MTD) ve Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) işbirliğinde, 25-28 Ağustos tarihleri arası

Türkiye'nin önde gelen moda tasarımcıları ile hazır giyim markalarını bir araya getiren İstanbul'un en büyük moda etkinliği "İstanbul Fashion Week" (IFW); İTKİB organizasyonunda, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı desteğiyle, Moda Tasarımcıları Derneği (MTD) ve Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) işbirliğinde, 25-28 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Etkinlik öncesi düzenlenen toplantı, İTÜ Taşkışka Yerleşkesi'nde Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın yanı sıra, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve İstanbul Fashion Week Danışma Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu'nun katılımıyla gerçekleşti.
Toplantıda konuşan Bakan Çağlayan, İstanbul ile ilgili ciddi hedefleri olduğunu belirterek, "İstanbul'u finans ve kongre merkezi yapmak istiyoruz. İstanbul bu konuma hazır durumdadır. İstanbul'u bunun yanı sıra moda merkezi yapmak istiyoruz. Dünyanın en önemli moda merkezleriyle sektör olarak yarışacak güce sahibiz. İstanbul'un Roma'dan, New York'tan aşağı kalır bir yanı yok. Bu işi başarabilecek alt yapı ve konuma sahibiz. Ancak sektörün Avrupa'ya ihracatı çok önemli. Bugün baktığımızda 19 ülkenin
Avrupa'ya yaptığı ihracatta düşüş yaşanırken Türkiye'nin ihracatında artış oldu. Türkiye, sadece Avrupa'ya değil tüm dünyaya açılacak moda tasarımcılarına sahiptir. Onun için giyim ve konfeksiyon sektörünü hükümet olarak tam destekleyeceğiz" dedi.
Haziran 2010'da bir önceki yılın aynı ayına göre ihracatta yüzde 18 artış yaşandığını ifade eden Çağlayan, "Bu artış, yapılan eleştirilere en güzel cevaptır, aynı zamanda bizim doğru hedefte olduğumuzu gösteriyor. 2010 yılında yakalanan rakamlar, kriz öncesine dönmeye başladığımızı gösteriyor. 2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefinde giyim ve konfeksiyonun da büyük katkısı olacağına inanıyorum. Azerbaycan, Tunus, İran ve Çin gibi ülkelere konfeksiyon ihracatında yüzde 700 dolayında artış sağladık"
dedi.
"Türkiye'yi modayı takip eden değil modayı yaratan ülke yapmak istiyoruz" diyen Çağlayan, Türkiye'nin dünyanın ciddi tedarik merkezi olacak konuma sahip olduğunu ve bunun da gerçekleşeceğini ifade etti.
İstanbul'u moda merkezi hakline getirme konusunda kararlı olduklarının altını çizen Çağlayan, "Hükümet ve devlet olarak iş dünyası ile dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz. Şu ana kadar hükümet olarak sektöre de eşine az rastlanır bir destek verdik" dedi.