Azınlık vakıflarının iftarında konuşan Arınç: Biz birlikte Türkiye'yiz

Türkiye'de yaşayan azınlıkların kurduğu vakıflar tarafından Esma Sultan Yalısı'nda düzenlenen iftar programında farklı dini cemaat mensupları bir aray

Türkiye'de yaşayan azınlıkların kurduğu vakıflar tarafından Esma Sultan Yalısı'nda düzenlenen iftar programında farklı dini cemaat mensupları bir araya geldi. Programda konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, farklı inançlar arasındaki birlik ve beraberliğe vurgu yaparak, "Biz birlikte Türkiye'yiz" dedi.

Ortaköy'deki Esma Sultan Yalısı'nda boğaz manzaralı gerçekleştirilen iftar programına Arınç'ın yanı sıra İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Amerika Başpiskoposu Dimitrios, Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos, Türkiye Ermeni Cemaati Temsilcisi Aram Ateşyan, Ortodoks Süryani Cemaati temsilcisi Yusuf Çetin, Süryani Katolik temsilcisi Yusuf Sağ, Musevi Cemaati temsilcisi Sami Hervan, Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt ve çok sayıda davetli katıldı.

Dini cemaat temsilcilerinin yaptığı kısa konuşmaların ardından kürsüye gelen Bülent Arınç, Ramazan ayının öneminden söz etti. Konuşmasında birlik ve beraberlik vurgusu yapan Arınç, "Birbirimize saygı göstermek, birbirimizle bütünleşmek zorundayız. Etnik kökenlerimiz farklı olabilir; ama biz yüzyılladır bu topraklarda birlikte yaşayan bu ülkenin vatandaşları olarak aynı tarihin aynı kültürün mensuplarıyız. Türkiye Cumhuriyeti'nin asli unsurlarıyız. Tarihimize baktığımız zaman yaşadığımız yüz yıllık hikayeyi dinlediğimiz zaman birbirimizle bu topraklar üzerinde nasıl bütünleştiğimizi gördükten sonra biz birlikte Türkiye'yiz. Şu topluluk Türkiye'de statüleri konumları inançları ne kadar farklı olursa olsun Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığında birleşen ve bu memleketi var eden asli unsurlar olarak hepimiz birlikte Türkiye'yiz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de vakıflar için çeşitli düzenlemeler yaptıklarını dile getiren Arınç, "Ben vakıflar meselesine özel bir ilgi gösteriyorum. Vakıf bizim medeniyetimizin başka ismidir. Bu topraklar üzerinde yüz yıllardır yaşayan tarihte çok büyük önemli mevkide bulunan aziz milletimizin kurduğu vakıflar Allah rızası için insanlara mal temin etmek su getirmek hastane yapmak gibi görevler üstlenmiştir. Bu bizim inancımızın bir parçasıdır. Sayısı ne kadar az olursa olsun cemaat vakıfları da bunun içerisindedir. Cemaat vakıflarını da gelişmesi güçlenmesi bizim temel hedefimizdir." diye konuştu.