100 milyon geniş yapraklı fidan toprakla buluştu, orman yangınları azaldı

Çevre ve Orman Bakanlığı, yangın riski yüksek ormanları korumak için son 3 yılda 100 milyon geniş yapraklı fidanı toprakla buluşturdu.

Bakanlık, ça

Çevre ve Orman Bakanlığı, yangın riski yüksek ormanları korumak için son 3 yılda 100 milyon geniş yapraklı fidanı toprakla buluşturdu.

Bakanlık, çabuk tutuşan ve hızla yayılan çam ağaçları yerine ıhlamur, incir, kestane, defne gibi fidanların dikimine ağırlık verdi. Ayrıca, bu fidanlarla ormanlar arasında yangın şeridi oluşturdu.

Çevre ve Orman Bakanlığı Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü, son üç yıldır yangın riski yüksek ormanlıklar, yerleşim birimine yakın yerler, enerji hatlarının çevresi kolay tutuşan çam reçineli ağaçların yerine, zor tutuşan ve yangına dayanıklı geniş yapraklı fidanlar dikti. 2008, 2009 ve 2010'un fidan dikim mevsiminde defne, alıç, meşe, ahlat, incir, ıhlamur, dişbudak, taflan, kestane, gürgen, yabani erik, yabani fındık, karayemiş, şimşir, mürver gibi ibreli ve yaprakları geniş, yangına karşı dirençli 100 milyon fidan toprakla buluştu.

Özellikle yangına karşı çok hassas olan Akdeniz, Ege ve Marmara'da bundan böyle ağaçlandırma çalışmasında yüzde 50 oranında geniş yapraklı fidanlar dikildi. Çok riskli ormanların aralarına da geniş yapraklı fidanlardan dikerek ormanlar arasında emniyet şeridi oluşturulmaya başlandı. Olası yangınlarda bu geniş yapraklı ağaçlar kalkan görevi yapmaya başladı.

Sakarya Orman Bölge Müdürü Hasan Yıldız, geniş yapraklı fidanların yangına karşı dirençli olması sebebiyle tercih edildiğini belirterek, "Biz de yangına hassas olan Geyve ve Sapanca ilçelerine geniş yapraklı bitkiler diktik. Ayrıca, bu ağaçlandırma yöntemi orman çeşitliliğini de artırdı. Orman köylülerine gelir kapısı oldu." diye konuştu.