Avrupa Hazır Giyimde Tasarrufa Gitti, Türkiye İhracatı Artan Tek Ülke Oldu

Avrupa Birliği resmi istatistik kurumu Eurostat verilerine göre Türk hazır giyim sektörünün Avrupa'ya ihracatını artıran tek ülke olduğunu söyleyen İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, "Avrupa hazır giyimde 1

Avrupa Birliği resmi istatistik kurumu Eurostat verilerine göre Türk hazır giyim sektörünün Avrupa'ya ihracatını artıran tek ülke olduğunu söyleyen İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, "Avrupa hazır giyimde 1.5 milyar dolar tasarrufa gitti, Türkiye rakiplerini geçip ihracatı artan tek ülke oldu" dedi.
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Avrupa Birliği ülkelerinin 2010 yılının ilk 5 ayında hazır giyim ithalatını bir önceki yılın aynı dönemine göre 1.5 milyar dolar kıstığını belirterek, aralarında Çin, Hindistan, Mısır'ın da bulunduğu 20 ülke içinde sadece Türkiye'nin yüzde 4.3'lik bir artış yakaladığını bildirdi.
Türk moda endüstrisinin tasarım üretim ve pazarlamadaki mutlak başarısını ortaya koyan bu sonucun çok daha iyi noktalara taşınabileceğini vurgulayan Tanrıverdi, "Yeter ki ihracatçının omuzlarındaki kurun ve girdi maliyetlerinin yarattığı baskı kaldırılsın, bizi daha büyük başarılara götürecek yoldaki engeller temizlensin" dedi.
Hikmet Tanrıverdi yaptığı yazılı açıklamada, AB resmi istatistik kurumu Eurostat verilerine göre 2009'un ilk 5 ayında 23.4 milyar dolar hazır giyim ithalatı gerçekleştiren AB ülkelerinin 2010'un aynı döneminde 21.9 milyar dolarlık alım yaptıklarına dikkat çekerek yüzde 6,3'lük düşüşte AB'nin tedarikçi 20 ülkesi içinde sadece Türkiye'nin ihracatını artırdığını kaydetti.
Bu düşüşten fiyat rekabeti yapan Çin, Hindistan, Bangladeş gibi ülkelerin olumsuz etkilendiğini anlatan Tanrıverdi şöyle devam etti:
"AB'nin en büyük hazır giyim tedarikçisi olan Çin'den yapılan ithalatın, yılın ilk beş ayında değer olarak yüzde 8.5 düşüşle 8 milyar 944 milyon Euro'ya gerilediğini görüyoruz. Çin'den yapılan alımlardaki birim ithal fiyat ortalaması ise 2009 yılına kıyasla yüzde 6.8 düşerek 12.4 Euro oldu.
Yine Mısır'ın yüzde 16.2, Hindistan'ın 5.8, Endonezya'nın yüzde 20.1'lik pazar kaybı söz konusu. Aynı dönem içinde, Türkiye'den yapılan alımların değer bazında, yüzde 4.6 artarak 3 milyar 48 milyon Euro'ya çıktığını görüyoruz. Bir başka sevindirici nokta da 2010 yılı ilk beş ayındaki birim ithal fiyat ortalamasının diğer 19 ülkenin aksine yüzde 1.5 artarak 19.6 Euro'ya çıkması."
Çalışan, üreten, her türlü olumsuzlara rağmen pazar payını korumaya ve büyütmeye çalışan ihracatçının sesine kulak verilmesini gerektiğini vurgulayan Tanrıverdi, "Türk moda endüstrisinin rekabetçi yapısını güçlendirecek karar ve önlemlerin gecikmeden hayata geçirilmesini arzu ediyoruz. Yüksek kur nedeniyle karlılığı unutan ihracatçıların kürek mahkumu değil, bu ülkenin yarınları için çalışan birer nefer olduğunun bilinmesini istiyoruz" dedi.