Özelleştirme kararına tepki gösteren STK'lar Başbakan'a dilekçe gönderdi

Muş Alparslan Tarım İşletmesi'nin özel sektöre verilmemesi için bir araya gelen sivil toplum kuruluşları ve köy muhtarları başlattıkları kampanyada to

Muş Alparslan Tarım İşletmesi'nin özel sektöre verilmemesi için bir araya gelen sivil toplum kuruluşları ve köy muhtarları başlattıkları kampanyada topladıkları imzaları Başbakan Erdoğan'a gönderdi.

Muş Alparslan Tarım İşletmesi'nin özel sektöre verilmesinin gündemde olduğunu belirten Tarım-İş Sendikası Başkanı Beşir Işık, Alparslan Tarım İşletmesi'nin, ekonomik gelirinin bitkisel üretim ve hayvancılığa dayalı olduğundan Muş için büyük önem taşıdığını söyledi.

İşletmenin özelleştirilmesi halinde Muş'ta hem hayvancılığın hem de bitkisel üretimin bitme noktasına geleceğini savunan Tarım-İş Sendikası Başkanı Beşir Işık, bu nedenle bir araya gelip imza kampanyası başlattıklarını ifade etti.

Alparslan Tarım İşletmesi'nin 60 yılı aşan bir süredir yalnızca Muş halkına değil, çevre illere de kendi faaliyet alanında değerli hizmetler verdiğini kaydeden Tarım-İş Sendikası Başkanı Beşir Işık, işletmenin kar amacı ile kurulmadığını hatırlatarak özelleştirme kararına tepki gösterdi.

Işık açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Genel olarak TİGEM işletmeleri, ülkemizin bitkisel ve hayvansal üretiminin artırılmasında, çeşitlendirilmesinde ve iyileştirilmesinde önemli bir rol oynamakta, çiftçilerimize uygun koşullarda tohumluk, damızlık, fidan gibi girdiler sağlamaktadır. Bütün bu hizmetler kar amacı güdülmeksizin, ülkeye, halka ve çiftçiye hizmet anlayışıyla yerine getirilmektedir. TİGEM'in kuruluş ve varlık nedeni budur. Alparslan Tarım İşletmesi, ekonomisi bitkisel üretim ve hayvancılığa dayalı Muş için büyük önem taşımaktadır. Adını Türk hükümdarı Alparslan'dan alan bu işletme 60 yılı aşan bir süredir yalnızca Muş halkına değil, çevre illere de kendi faaliyet alanında değerli hizmetler vermektedir".

Muş Alparslan Tarım İşletmesi'nin, 64 bin dekar araziye sahip olduğunu belirten Tarım İş Sendikası Başkanı Beşir Işık, bu arazinin yüzde 95 gibi çok büyük bir bölümünde tarım yapılabildiğine dikkat çekti.

Muş'un zengin olmayan ve işsizlik oranının Türkiye ortalamasının üzerinde seyrettiği bir il olduğunu belirten Işık, İlin ekonomisinin tarıma dayalı olduğunu ve İlde bulunan Tarım işletmesinin özelleştirilmesinin doğru olmadığını kaydetti.

Başkan Işık, "Tarımsal faaliyetlerin önem taşıdığı ilimizde Alparslan Tarım İşletmesi'nin bir kamu işletmesi olarak sağladığı hizmetler yeri doldurulmayacak kadar değerlidir. İşletmenin yerli ya da yabancı herhangi bir özel sektör firmasına kiralanması durumunda bu hizmetlerin devamı konusunda kaygı duymaktayız. Bu nedenle Alparslan Tarım İşletmesi'nin kiralanmaması bu İşletmenin hizmetlerinden yararlananların ve bu hizmetleri verenlerin ortak arzusudur." şeklinde konuştu.

ÇİFTÇİLER DE ÖZELLEŞTİRMEYE KARŞI

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne ait olan Alparslan Tarım İşletmesi, çiftliğinin özelleştirilmesi Muşlu çiftçiler tarafından tepki ile karşılanıyor.

Muş Alparslan Tarım İşletmesi'nin özelleştirilmesine tepki gösteren Muşlu çiftçilerin tepkileri bitmek bilmiyor. TİGEM'den gerçek manada çiftçilik yapmayı öğrendiklerini belirten Muş'un büyük çiftçilerinden Haluk Dizdaroğlu, Muş Alparslan Tarım İşletmesi'nin kiraya verilecek olmasına tepki gösterdi.

Muş'taki çiftçilerin, Muş Alparslan Tarım İşletmesinden çok şey öğrendiklerini ve öğrenmeye de devam ettiklerini söyleyen Dizdaroğlu, TİGEM'in özelleşmesi halinde düşüncesi olan birçok çiftçinin hayal kırıklığına uğrayacağını ifade etti.

Dizdaroğlu, "Muş Alparslan Tarım İşletmesinden hiçbir menfaatimiz yok. Benim bugüne kadar Muş Alparslan Tarım İşletmesinden hiçbir beklentim olmadı, olmaz da. Ancak, İşletmeden çok şey öğrendiğimizi söyleyebilirim. Tarım ve hayvancılık konusunda İşletme, bize çok şey öğretti." dedi.