Kepenekten vücut koruyucu şilte yaptı, sırt ve beli ağrıyanlar rahat etti (Özel)

Afyonkarahisarlı tekstilci Adem Uyanık'ın, Anadolu'da çobanların yüz yıllardır kullandığı kepenekten ilham alarak yüzde 100 yünden imal ettiği vücut k

Afyonkarahisarlı tekstilci Adem Uyanık'ın, Anadolu'da çobanların yüz yıllardır kullandığı kepenekten ilham alarak yüzde 100 yünden imal ettiği vücut koruyucu şilte, sırt ve bel ağrısının yanı sıra bel fıtığı rahatsızlığına iyi geliyor. Vücut koruyucu şiltenin üzerinde yatan kişi, ayrıca sabah uyandığında vücudu dinlenmiş bir şekilde yataktan kalkıyor.

Tuna Tekstil'in sahibi Adem Uyanık, kepenekten ilham alarak yüzde 100 yünden vücut koruyucu şilte imal etti. Uyanık, tek ve çift kişilik keçeden ürettiği şilteyi, pamuk çarşaf kılıfın içine koyarak üretime başladı. Keçenin kokmaması için de doğal koku giderici kullanıldı. Antibakteriyel olarak imal edilen vücut kuruyucu şilte, yatak süngeri ile çarşaf arasına seriliyor. Üzerine yatılan vücut koruyucu şilte, sırt ve bel ağrısının yanı sıra bel fıtığı rahatsızlığına iyi geliyor.

Bundan 30-35 yıl öncesi kimsede bel ağrısı, sırt ağrısı ve bel fıtığı gibi rahatsızlıklar görülmediğini dile getiren Adem Uyanık, nedenini ise "Önceki tarihlerde insanların çok büyük bir bölümü yün yataklarda yatıyordu." diye açıkladı.

Kauçuk ve yaylı sünger yataklar yaygın halde kullanılmaya başladığından itibaren toplumda bel ve sırt ağrılarının da o oranda arttığını aktaran Uyanık, bunun en temel sebebinin kauçuk ve sünger yatakların hava geçirgenliğinin çok fazla olmasından kaynaklandığını bildirdi.

İnsan yatağa yattığında kendi vücut sıcaklığının 36 derece, oda sıcaklığı ise yatak odalarında 20-22 derece olduğunu belirten Uyanık, şunları söyledi: "Bunun manası şudur; insan vücudu devamlı surette ısı üretmekte ve yaymaktadır. Dolayısıyla yatağa yatan bir insan vücudundan yukarıya doğru bir ısı yayılımı olur. Bu yukarıya doğru sıcak yayan hava soğuk havayı, yani kendisinden soğuk havayı aşağıya doğru iter. Bu itilen ve sıkıştırılan soğuk hava sıcaklığının yayıldığı merkeze doğru hareket eder. Isı yayan merkez insan vücudu olduğuna göre alttan sanki su kullandığımız, yatağımızın içinden geçerek vücudumuzun her noktasına yayılan ve ısınan hava yukarıya doğru hareket eder. Böylelikle vücudumuzda biz fark etmeden bir hava sirkülasyonu başlar. İnsan çoğu zaman yatağın içerisinde terler, bu terleme ile birlikte hava sirkülasyonu da artar. Isınmış olan insan vücuduna temas eden soğuk hava deri altında bulunan kılcal damarlar ve sinirlerin iltihaplanmasına sebep olur. Bu da normal kan akışının azalmasına ve sinirdeki iltihaplanma sırt ve bel ağrılarına ileri safhalarda ise zayıflayan sinirler nedeni ile bel fıtığına sebep olmaktadır.

Şimdiki kullandığımız yataklarımızdan vazgeçmeyeceğimize göre bunun da bir çaresi olmalıydı. Yıllardır Anadolu'da çobanların kullandığı kepenekten ilham alarak yüzde 100 yünden imal ettiğimiz vücut kuruyucu şilte insanların bu bel ve sırt ağrılarına iyi geliyor. Vücut koruyucu şilteyi kullanan sırt ve bel ağrılarından kurtulmakla kalmaz, uyandığında vücudu dinlenmiş olarak dinç bir vaziyette yatağından kalkacaktır. İnsanlığa faydalı bir ürün sunduğumuza inanıyoruz."