HSYK'da gözler Öz ve Cihaner'de

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), 'Adli ve İdari Yargı 2010 Yaz Kararnamesi' çalışmalarını 'Ergenekon sanığı İlhan Cihaner Ankara'ya Başsavcı yapılmak, Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz de terfi ettirilerek başka mahkemeye gönderilmek istendi, kriz çıktı' iddialarının gölgesinde sürdürüyor. Ancak hem HSYK Başkanvekili Kadir Özbek'e hem de...

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), 'Adli ve İdari Yargı 2010 Yaz Kararnamesi' çalışmalarını 'Ergenekon sanığı İlhan Cihaner Ankara'ya Başsavcı yapılmak, Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz de terfi ettirilerek başka mahkemeye gönderilmek istendi, kriz çıktı' iddialarının gölgesinde sürdürüyor. Ancak hem HSYK Başkanvekili Kadir Özbek'e hem de Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e göre 'kriz yok'.

 ANKARA - HSYK’nın yaz kararnamesi çalışmaları sürerken hükümete yakın bazı gazetelerde ‘Erzurum Ergenekonu’ davasının sanığı Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner’in HSYK’nın seçilmiş üyelerince Ankara Başsavcısı yapılmak istendiği, hükümet kanadı istemeyince bu kez Bursa Başsavcılığı’nın gündeme geldiği haberlerine yer verilmişti. Yeni Şafak gazetesi dünkü haberinde HSYK’daki görüşmelerde Cihaner’in de durumunun ele alındığını ileri sürdü:

“Cihaner’in 18 Ocak’tan beri boş olan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na getirilmesi için yapılan planın tutmadığı, Cihaner’in Bursa’ya atanmak istediği öğrenildi. Ergenekon davasına müdahale planını adım adım uygulamaya koyan HSYK üyeleri Ergenekon davası ile ilgili soruşturma yürüten hâkim ve savcıların bypas edilmesi için çeşitli senaryolar üzerinde çalıştı. Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz ile ilgili formüller üzerinde duran Kurul, daha önce hakkındaki soruşturmaları bahane ederek 1. sınıfa ayırmadığı Öz’ü bu kez terfi ettirerek, başka bir ile başsavcı olarak atamasını yapmayı planladığı öne sürüldü.

Öz ile ilgili yapılan bir başka plan da Öz’ün bir ilçeye başsavcı olarak atanması. Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in, Ergenekon davasını yürüten mahkemelere yeni üye atanması girişimlerini kabul etmediği belirtildi.”

HSYK, bir süredir Adalet Bakanlığı’nca daha önce gönderilen 1325 adli yargı hâkim ve savcısını kapsayan kararname taslağı ile 135 idari yargı hâkim ve savcısı, 138 mahkeme başkanı ve başsavcıyı kapsayan unvanlı hâkim ve savcılara ilişkin kararname taslaklarını görüşüyor. Toplantı dün de Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in başkanlığında sürdürüldü. HSYK’nın seçilmiş üyelerini temsil eden Başkanvekili Özbek, atamalara ilişkin incelemelerin sürdüğünü ve ataması yapılacak kişilerin dosyalarının tek tek incelendiğini söyledi. Özbek Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in Bursa Başsavcılığı’na atandığı iddiasını yalanladı. Unvanlı hâkim ve savcıların atamalarına ilişkin kararnamelerin görüşülmeye başlanmadığını açıklayan Özbek, “Kurul toplantılarında herhangi bir kriz söz konusu değil. İddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Unvanlı hâkim ve savcılara ilişkin kararnameyi yakında görüşeceğiz” diye konuştu.

Ergin: Basının krizi
Haberlerde ‘tekliflere geçit vermedi’ denilen Kurul Başkanı Adalet Bakanı Sadullah Ergin de dün Yüksek Seçim Kurulu’na yaptığı ziyaretin ardından gazetecilerin sorusunu yanıtlarken, “Atamalarla ilgili kriz yok, kriz haberlerini basın yapıyor. İçerden dışarıya yansıyan herhangi bir şey yok” dedi. (Radikal)