Meksika'daki çevre felaketinin şirkete zararı 17.6 milyar dolara ulaştı

Bp'ye büyük ceza geliyor

Meksika'daki çevre felaketinin şirkete zararı 17.6 milyar dolara ulaştı
İngiliz petrol devi BP dün yaptığı açıklamada, Meksika Körfezi’ndeki petrol kuyusunun kapatılması için harcanan paranın 6.1 milyar dolara ulaştığını duyurdu.

Şirketten gelen açıklamada, “Bugüne kadar körfezdeki olaya yönelik 6.1 milyar dolar harcama yapıldı. Bu paraya, sızıntıyı muhafaza etme, destek kuyu kazıları, kuyuyu kapama, çimento donanımı ve bölgedeki kurum ve şahıslara verilen tazminatların hepsi dahil” ifadesi kullanıldı. Öte yandan, şirkete şu ana kadar 145 binden fazla tazminat talibinde bulunulduğu ve 7 Ağustos tarihine kadar bunun 103 bin 900’ünün ödendiği bildirildi. Söz konusu 6 milyar 1 milyon dolarlık maliyetin içerisinde 319 milyon dolarlık tazminat tutarının da bulunduğu kaydedilen açıklamada, Meksika Körfezi’ndeki kuyudan sızan petrol miktarının 784 milyon litre olduğu belirtildi.

17.6 MİLYAR DOLAR CEZA

Bugüne kadar temizleme operasyonu yapan gemilerin, sızıntıdan yüzeye çıkan 4.9 milyon varil petrolün sadece 800 bin varilini topladığı kaydedildi. Öte yandan, yasalar gereği şirketin bir ihmali olduğu kanıtlandığı takdirde, BP’nin okyanusa sızan petrolün her bir varili için 4 bin 300 dolar tazminata çarptırabileceği belirtildi. Buna göre da geriye kalan 4.1 milyon varil petrolün BP’ye 17.6 milyar dolarlık ek bir maliyet yaratacağı ifade edildi. Geçtiğimiz ay facia sonrası 16.9 milyar dolar zarar ile Ingiliz ticaret tarihinin en büyük çeyrek kaybını kaydeden BP beklenilen 32.2 milyar dolarlık tazminatı karşılamak için önümüzdeki 18 ay içinde 30 milyar dolarlık varlığını elden çıkarmayı hedefliyor.