Kırık Kağnı Ziyaretçilere Tarihi Yaşatıyor

Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ün, İsmet İnönü ve Fevzi Çakmak Paşa ile 31 Ağustos 1922 günü alevler içinde yanan Zafertepeçalköy'de durum değerlendirmesi yaptığı 'Kırık Kağnı' Dumlupınar Kurtuluş Savaşı Müzesi'nde ziyaretçilere tarihi yaşatıyor

Kırık Kağnı Ziyaretçilere Tarihi Yaşatıyor
Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ün, İsmet İnönü ve Fevzi Çakmak Paşa ile 31 Ağustos 1922 günü alevler içinde yanan Zafertepeçalköy'de durum değerlendirmesi yaptığı 'Kırık Kağnı' Dumlupınar Kurtuluş Savaşı Müzesi'nde ziyaretçilere tarihi yaşatıyor.
31 Ağustos 1922 günü alevler içinde yanan Kütahya'nın Altıntaş ilçesine bağlı Zafertepeçalköy beldesinde, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve Fevzi Çakmak Paşa ile üzerinde durum değerlendirmesi yaptıkları kırık kağnı arabası Dumlupınar Kurtuluş Savaşı Müzesinde ziyaretçilere tarihi yaşatıyor. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk, 31 Ağustos 1922'de muharebe planını dolaştıktan sonra İsmet Paşa ve Fevzi Paşa ile Zafertepeçalköy de yıkık bir evin avlusunda, kırık bir kağnı üzerinde son durum değerlendirmesini yaptıkları anı sembolize eden Kırık Kağnı ve Üç Komutan anıtı ise 2007 yılında Türk Şehitlikleri İmar Vakfı'nca yapılarak hizmete açılmıştı.
Mustafa Kemal Atatürk, 30 Ağustos 1924'te Şehit Sancaktar Mehmetçik Anıtı temel atma törenindeki konuşmasından sonra ise o günü şöyle anlatmış: "Efendiler, Ağustos'un otuz birinci günü takriben zevalde idi ki, yine bu Çalköyü'nde, yıkık bir evin avlusu içinde İsmet Paşa ve Fevzi Paşa ile buluştuk. Kırık Kağnı arabalarının döşeme ve oklarına ilişerek bundan sonraki vaziyeti mütalaa ettik. Kazandığımız Meydan Muharebesi'nin bütün seferi hitama erdirebilecek bir azamet ve ehemmiyette olduğunda ittifak ettik. Şimdi Bunrsa istikametinde çekilen düşman kuvvetlerini mahvetmekle beraber bütün ordu-yı asli ile bila-aram İzmir'e yürüyecektik."