Gazi mezarlığında toprağa verilmek için Türkiye Muharip Gaziler Derneği üyeliği ve düzenli aidat şartı

Ankara'da, bir gazinin cenazesinin 'gaziler mezarlığına Türkiye Muharip Gaziler Derneği'ne üye olmadığı gerekçesiyle defnedilmediği ortaya çıktı. Başk

Ankara'da, bir gazinin cenazesinin 'gaziler mezarlığına Türkiye Muharip Gaziler Derneği'ne üye olmadığı gerekçesiyle defnedilmediği ortaya çıktı. Başka bir gazi de üyelik aidatlarını aksattığı gerekçesiyle Ankara Karşıyaka Mezarlığı'nda gaziler için özel olarak oluşturulan gazi mezarlığına defnedilmedi.

Büyükşehir Belediyesi Meclisi Hukuk ve Tarifeler Komisyonu'nda gündeme gelen konu , mezarlıklarda özel olarak oluşturulan şehit mezarlığının yanı sıra gazi mezarlığında yaşanan defin sorunu ilginç bir ayrıntıyı ortaya çıkardı. Geçen yıl yaşamını yitiren bir gazinin sivil toplum kuruluşu olan Türkiye Muharip Gaziler Derneği'ne üye olmadığı, bir diğer gazinin de üyelik aidatlarını aksattığı gerekçesiyle Ankara Karşıyaka Mezarlığı'nda gaziler için özel olarak oluşturulan gazi mezarlığına defnedilmedi. Konuyla ilgili Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi Hukuk ve Tarifeler Komisyonu'nda görüşülen konuda gazilik beratı bulunan her gazinin Karşıyaka Mezarlığı'ndaki 'Gaziler Mezarlığı'na defnedilebileceği ve ücret alınmayacağı vurgusu yapıldı. Komisyon raporunda şu bilgiye de yer verdi: "2009 yılı içerisinde bir gazi yakını, Mezarlık Müdürlüğü'ne müracaat ederek, Türkiye Muharip Gaziler Derneği'nin üyesi olmadıkları için, bir başka gazi yakını da üye olduğu halde üyelik aidatının aksatıldığı gerekçesiyle ölen gazilerinin, gaziler mezarlığına defnedilmesine dernek tarafından izin verilmediği bildirmişlerdir. Bunun üzerine, adı geçen derneğin Sosyal İşler Başkanı ile görüşülmüş olup, kendisi üyeleri olmayan veya aidatlarını aksatanların dernek kararı gereği gaziler mezarlığına konulmadığını itiraf etmiştir."

Süleyman Karacan başkanlığında toplanan Hukuk ve Tarifeler Komisyonu, bu işin sosyal belediyecilik prensipleri ile uyuşmadığına karar vererek, "Mezarlık adasının dernek adına mı yoksa gazilere mi tahsis edildiği bilgisine ulaşılmaya çalışılmıştır. Derneğin Sosyal İşler Başkanı'nın Mezarlıklar Müdürlüğü'ne vermiş olduğu belgede Türkiye Muharip Gaziler Derneği'nin Ankara Karşıkaya bulunan K-11 ve K-5 adalarının 24.10.1980 tarih ve 9337 sayılı encümen kararı ile gazilere tahsis edildiğinden söz edilmekte olduğundan, belediyemizin ilgili birimlerinde yapılan incelemede bu bilgiye rastlanılmadı. Yazı ile anılan dernekten encümen kararının bir sureti istenilmiş; ancak bugüne kadar tahsisle ilgili herhangi bir belge ibraz edilmemiştir." ifadelerine yer verildi. Hukuk ve Tarifeler Komisyonu, gazilerin ölümlerinde derneğe bağlı kalınmadan ve hiçbir defin ücreti ödenmeden gaziler mezarlığına defnedilmesine hükmetti.