Dua ve ibadet insanı içkiden soğutuyor

Müslüman olmayan bir ülkede yapılan 4 ayrı bilimsel çalışma ile insanların daha çok dua ve ibadete ettikçe daha az alkole ihtiyacı duyduklarını ve alkolle bağlantılı problemleri daha az yaşadıklarını tespit edildi.

Dua ve ibadet insanı içkiden soğutuyor
Bir Müslüman ülke için malumun ilanı gibi gelebilir bu cümle. Ancak, bu bilimsel çalışmanın ulaşıldığı sonuç ve çalışmanın yapıldığı yer yüzde 98’i Müslüman olmayan bir ülke.

Bağımlılık Davranışları Psikolojisi dergisinin 2010 Haziran sayısında sonuçları yayınlanan bilimsel araştırmaya göre, dua ve ibadet ile alkol bağımlılığı arasında ters orantı var.

Bilimsel sonuç: Dua ve ibadet eden alkolden soğuyor

1758 kişi üzerinde yapılan 4 ayrı bilimsel çalışmanın sonuçları, insanların daha çok dua ve ibadete ettikçe daha az alkol ihtiyacı duydukları ve alkolle bağlantılı problemleri daha az yaşadıkları tespit edildi. Tabii ki ibadet ve duası çok olanın daha az alkole meyilli olacağı bir gerçek. Ancak söz konusu araştırmada bilimadamları rastgele seçilmiş alkol tüketimi ortalamanın üstünde kişilerden, alkolle ilgili hiçbir talepte bulunulmadan belli bir süre istikrarlı olarak ibadet ve duaya zaman ayırmasını istedikleri grubun, 4 hafta içinde dua ve ibadet talebi bulunulmayan gruba göre çok belirgin şekilde alkol tüketimini azalttığını belirledi.

İslamın aksine Hıristiyanlık ve Yahudilikte kati bir alkol yasağı bulunmuyor. ABD’de birkaç küçük protestan grubu ve Mormonlar dışında alkol, dini yasaklardan birinin konusu olarak görülmüyor.

824 kişi üzerinde yapılan ilk araştırma, dua ve ibadet sıklığı arttıkça alkol tüketiminin ve alkolle ilgili problemlerin azaldığını belirledi.

702 kişi üzerinde yapılan ikinci araştırmada ise ibadet ve alkol tüketimi arasındaki ilişkinin uzun süreli sonuçları tespit edildi.

117 kişi üzerinde yapılan 3’ncü araştırmada ise ibadet sıklığı ile alkol tüketimi arasındaki bağ araştırıldı. Hergün düzenli olarak belli saatlerde ibadet etmeleri istenen deneklerin alkol tüketiminin kendiliğinden 4 haftada yarı yarıya azaldığı belirlendi.

115 kişi üzerinde yapılan bir başka araştırma da üçüncü araştırma ile nerdeyse aynı oranlara sahip bilimsel sonuçlar elde edildi.

Çalışmanın alkolizm problemini derinden yaşayan toplumlar ve kişiler için umut ışığı olduğuna dikkat çekiliyor.

KAYNAK: Nathaniel M. Lambert, Frank D. Fincham, Loren D. MarksTyler F. Stillman; Psychology of Addictive Behaviors; Volume 24, Issue 2, June 2010, Sayfa 209-219; InvocationsIntoxication: Does Prayer Decrease Alcohol Consumption?

(Haber 7)