Bursa Müftüsü Gündüz: Ramazan sosyal dayanışma için çok iyi bir fırsat

Bursa Müftüsü Mahmut Gündüz, yarın başlayacak on bir ayın sultanı Ramazan'ın sosyal dayanışma için çok iyi bir fırsat olduğunu söyledi.

Ramazan ayı

Bursa Müftüsü Mahmut Gündüz, yarın başlayacak on bir ayın sultanı Ramazan'ın sosyal dayanışma için çok iyi bir fırsat olduğunu söyledi.

Ramazan ayı sebebiyle açıklama yapan Müftü Gündüz, Ramazan'ın Hz. Muhammed (SAV)'in Allah'tan aldığı ölümsüz prensipleri insanlara bildirmeye başladığı ay olduğunu hatırlattı. Gündüz, "Bu husus, Bakara Suresi'nin 185. Ayet'inde şöyle bildirilmektedir; 'Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğruyu eğriden ayırt etmenin açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır.' İçinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi'nin bulunması, bu ayın manevi değerlerini daha da artırmıştır. Özellikle ülkemizde Kur'an ayı ve ibadet mevsimi olarak nitelendirilen bu zaman dilimi, sosyal açıdan da önemli gelişmelerin, örnek davranışların sergilendiği bir kutlu süreçtir." dedi.

Ramazan'ın en belirgin özelliğinin oruç olduğunu kaydeden Gündüz, şunları söyledi: "Sahip olduğumuz çeşitli nimetlerin geçici lezzet ve zevklerinden vazgeçip, sonsuz hazlara ulaşmak için, Yüce Rab'bimizin emrettiği oruç ibadeti yerine getirilir. Kur'an-ı Kerim'de buyrulduğu üzere oruç, İslam'ın temel esaslarından biri olup, önemli bir kulluk vazifesidir. Gönülden inanarak tutulan oruç, insanda sabır, kanaat, azim gibi güzel hasletlerin belirgin hale gelmesine, bu vesile ile yoksulların durumlarını düşünüp anlamaya, muhtaçlara yardım ve şefkatle yaklaşmaya sebep olur. Diğer yönden gerçek manada tutulan bir oruç kişiyi, haset, kin, kıskançlık gibi insanları huzursuzluğa sevk eden kötü duygularından kurtarmak için çok etkili ilahi bir emirdir."

Teravih namazları, iftar sofraları, okunan mukabeleler ve davet gibi davranışların sosyal kaynaşma sembolü olduğuna işaret eden Bursa Müftüsü, şu görüşleri dile getirdi: "Milletimiz Ramazan-ı Şerif'e özel bir önem atfetmiştir. Bu mübarek aydaki merhamet atmosferi toplumun hemen hemen bütün katmanlarını kuşatmaktadır. Ramazan ayında kazanılan güzel duyguların gelişmesiyle, fert ve toplum hayatında oluşan hassasiyet ve sorumluluk duyguları, milli bütünlüğümüze, dayanışmamıza daha da güç katacaktır. Yapılan tövbeler, yerine getirilen ibadetler sonucunda, kalpler arınmakta, sahurun bereketi, iftarın sevinci, teravih namazlarının huzuru ve okunan Kur'an'ın feyzi ile gönüller, manevi zevkin doruğuna ulaşacaktır. Gece sahura kalkılması, imsak vakti oruca başlanması gerekir. Ramazan ayı boyunca sabah ezanları imsak vaktinde okunacaktır. Bu nedenle ezanlar okunmaya başlayınca yemeğe ve içmeye son verilmesi gerekir. Yatsı ezanları normal vaktinde okunacak herhangi bir uzatmaya gidilmeyecektir. 5 Eylül Pazar'ı 6 Eylül Pazartesi'ye bağlayan gece Kadir Gecesi'dir. 9 Eylül Perşembe günü Ramazan Bayramı'dır. Bursa'da bayram namazı saati 07.19'da kılınacaktır."