Doğu'yu keşfeden Türk ekonomisi güçleniyor

ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times, Avrupa ekonomik sorunlarla uğraşırken Türkiye'nin ekonomik gücünün giderek büyüdüğünü yazdı. Gazete, Arap dünyası, İran ve Rusya'yla...



ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times, Avrupa ekonomik sorunlarla uğraşırken Türkiye'nin ekonomik gücünün giderek büyüdüğünü yazdı. Gazete, Arap dünyası, İran ve Rusya'yla ticari ilişkilerini geliştiren Türkiye'nin, AK Parti döneminde uygulanan çok yönlü ekonomik işbirliği politikalarıyla 'muazzam' bir başarıya imza attığını belirtti.

Amerikan basınının önde gelen gazetelerinden New York Times, Türk ekonomisinin başarısına dikkat çekerek, uzun yıllardan beri Avrupa Birliği kapısında bekletilen Türkiye'nin AK Parti döneminde geliştirilen çok yönlü ekonomik işbirliği politikalarıyla 'şaşırtıcı' bir başarıya imza attığını yazdı. Gazetenin dünkü baş sayfasında yayımlanan yazıda, Uluslararası rekabet gücüne sahip şirketleriyle hızlı bir yükseliş yakalayan Türkiye için yıllardır kullanılan ekonomik anlamda geri kaldığı için AB üyeliğine hazır olmadığı tezinin artık geçerli olmadığı belirtildi. "Hangisi diğerine ihtiyaç duyuyor? Avrupa mı, Türkiye mi?" sorusunun sorulduğu yazıda, nüfusu giderek yaşlanan ve borçtan yorulan Avrupa ekonomisinin bu yıl yüzde 1'in biraz üzerinde bir büyüme kaydettiği, buna karşın Arap dünyası İran ve Rusya'yla ticaretini geliştiren Türk ekonomisinin bu senenin ilk çeyreğinde yüzde 11,4 büyüdüğünün altı çizildi.
Türkiye'nin ihracatının bu yılın haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13 oranında büyüdüğü ifade edilirken, talebin büyük kısmının Türkiye'nin komşuları Irak, İran ve Rusya gibi ülkelerden geldiği, bu ülkelerin Türk gıda mamullerine, otomobillerine ve televizyonlarına büyük ilgi gösterdiği kaydedildi. Türkiye'nin 10 yıl öncesinde bütçe açığıyla mücadele eden ve enflasyonun yüzde 72'ye yükseldiği bir ülke olduğu hatırlatılan yazıda, ekonomideki 'muazzam' değişimin arkasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki AK Parti'nin politikalarının etkili olduğu vurgulandı. Yıllık bütçe açığının gelecek yıl yüzde 3'ün altına inebileceği tahmini yapılan yazıda, Türkiye'nin AB'ye girmesi halinde avroya geçişte, Avro Bölgesi içinde yeralan diğer sorunlu ekonomilere kıyasla gerekli kriterleri yerine getirmeye çok daha yakın olduğu vurgulandı.
Yazıda, Türk iş dünyasının 'eski tüfeklerinin' AK Parti'nin ekonomik başarısını benimsediği belirtilirken, Türkiye'nin en zengin işadamı Hüsnü Özyeğin'in Türk ekonomisi için 'bu bir rüya dünyası' ifadesini kullandığı aktarıldı. Muhafazakâr işadamlarının da AK Parti döneminde yükselişe geçtiğine dikkat çekildi. Türkiye'nin en büyük finansal araç kiralama şirketinin Intercity'nin sahibi Vural Ak'ın örnek gösterildiği yazıda, Ak'ın 'dindar' bir işadamı olarak, Türkiye'nin İsrail, Rusya, Suudi Arabistan, İran ve Suriye gibi ülkelerle aynı anda ticaret yapabilmesini sağlayan 'dinamik esneklik' stratejisini temsil ettiğini belirtti. ,
Haberde AK Parti iktidarı ile yıldızı parlayanlar arasında BİM marketleri ve Yıldız Holding gibi şirketler de sıralanırken, bu kurumların yakaladıkları avantaj ile hükümetin desteğine ihtiyaç duymadıkları ifade edildi. Türk ekonomisindeki yükselişin ve dış politikadaki gelişmelerden endişe duyanların da bulunduğu belirtilerek, Başarı Holding'in patronu Ferda Yıldız'ın "İlişkilerin kurulması asırlar, yıkılması dakikalar alır." yorumuna yer verildi.
DIŞ HABERLER SERVİSİ

Zaman