Balyoz iddianamesi mahkemede - POLİTİKA

800 sayfalık Balyoz iddianamesi İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunuldu. 270 Balyoz şüphelisinden 84 isim hakkında takipsizlik verildiği 196 ismin ise şüpheli olarak iddianameye girdiği öğrenildi



800 sayfalık Balyoz iddianamesi İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunuldu. 270 Balyoz şüphelisinden 84 isim hakkında takipsizlik verildiği 196 ismin ise şüpheli olarak iddianameye girdiği öğrenildi

HELİN ŞAHİN  İSTANBUL

Balyoz Darbe Planı iddialarıyla ilgili yürütülen soruşturmanın iddianamesi tamamlanarak İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne teslim edildi. Özel yetkili savcılar Mehmet Ergül, Süleyman Pehlivan, Ali Haydar ve Murat Yönder tarafından hazırlanan ve 270 şüphelinin yer aldığı iddianamede, 84 isim hakkında takipsizlik kararı verildiği ve iddianamede 196 şüpheli yer aldığı öğrenildi. Darbe Günlükleri’nin yazarı eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ile eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına da şüpheliler arasında yer aldı.

AYTAÇ YALMAN İDDİANAMEDE YOK

Balyoz darbe planı iddianamesinin yaklaşık 800 sayfa olduğu ve 200 civarında ek klasörü bulunduğu öğrenildi. İddianamede, 2003-2004 yılları arasında AK Parti hükemetini devirmeye yönelik Ayışığı, Sarıkız, Yakamoz kod adlı darbe planlarında da yer aldıkları iddia edilen dönemin kuvvet komutanları Özden Örnek ve İbrahim Fırtına şüpheliler listesinde yer alırken, iddianamenin 1 numaralı şüphelisi emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın işaret ettiği dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’ın listeye girmediği öğrenildi.

25 GENERALİN DURUMU AÇIKLANMADI

Mahkeme iddianameyi kabul ederse, ilk kez iki emekli kuvvet komutanı ve muvazzaf generaller ‘darbe girişiminde bulunmak’ suçlamasıyla hakim karşısına çıkacak. Soruşturma aşamasında ifadesine başvurulan 25 muvazzaf generalin iddianamede ‘şüpheli’ olarak mı yer aldığı yoksa hakkında takipsizlik kararı verilen 84 isim arasında mı yer aldıkları konusunda bir açıklama yapılmadı.

ESKİ TCK’YA GÖRE YARGILANACAKLAR

Balyoz iddianamesinde şüpheliler hakkında ‘örgüt’ suçlamasının yer almadığı, suç iddiasının tarihi itibariyle eski TCK’nın 147. ve 61. maddeleri gereği yargılama yapılmasının talep edildiği kaydedildi. Buna göre Balyoz şüphelileri “darbeye eksik teşebbüs” suçundan yargılanacaklar. Eski TCK’nın 61. maddesine göre de bir kimse işlemeği, kastettiği bir cürmü çeşitli sebeplerden dolayı yarıda bırakması halinde 10 yıldan 20 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanır. Bu ceza da yarısından üçte ikisine kadar indiriliyor.

Mahkeme Başkanı Oktay’la Dedeman’da

İddianameyi değerlendirecek olan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi bir başkan ve üç üyeden oluşuyor. Mahkemenin başkanı Zafer Başkurt, üyeler Davut Bedir, Ali Efendi Peksak ve Murat Üründü. Başkan Zafer Başkurt’un adı, Ergenekon soruşturmasının son dalga operasyonuna gündeme gelmişti. Başkurt’un Adalet eski Başkanı Seyfi Oktay’ın aracılığıyla HSYK Başkanvekili Kadir Özbek ile Yargıtay üyeliği için Ankara Dedeman Otel’de görüştüğü ortaya çıkmıştı. Mahkemenin üye hakimlerinden Ali Efendi Peksak ise Balyoz soruşturmasının ilk dalga operasyonunda 33 kişi hakkında tutuklama kararı vermişti. 

 

Star Gazete