Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa Değişiklik Paketine İlişkin Kararı

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Anayasa Mahkemesi'nin anayasa değişiklik paketine ilişkin kararıyla ilgili olarak, "Anayasa Mahkemesi burada bizzat 148

  Adalet Bakanı Sadullah Ergin , Anayasa Mahkemesi ' nin anayasa değişiklik paketine ilişkin kararıyla ilgili olarak , " Anayasa Mahkemesi burada bizzat 148 . maddeyi ihlal etmiştir . Ancak bu akşam itibariyle Anayasa Mahkemesi ' ndeki serüven sona ermiştir " dedi .
Adalet Bakanı Sadullah Ergin , AK Parti Bursa Milletvekili Mehmet Tunçak ve Karaman Milletveli Mevlüt Akgün , Anayasa Mahkemesi ' nin akşam saatlerinde anayasa değişiklik paketine ilişkin kararını TBMM ' de gazetecilere değerlendirdi . Ergin , kararın herşeyden önce anayasanın 148 . maddesine aykırı bir karar olduğunu belirterek , " Birkaç açıdan bunu değerlendirmek mümkün . Bir tanesi parlamentodan çıkan karar henüz yasalaşma sürecini tamamlamış değil . Ancak referandumda kabul oyları daha fazla çıktığı takdirde bu
yasalaşmış olacaktı . Bundan sonra Anayasa Mahkemesi ' nde bir denetim söz konusu olabilirdi . Anayasa Mahkemesi bunu değerlendirme kararı aldı . Arkasından da sadece şekil denetimi yapabilecekken esasa girdi . Anayasa Mahkemesi burada bizzat 148 . maddeyi ihlal etmiştir . Ancak bu akşam itibariyle Anayasa Mahkemesi ' ndeki serüven sona ermiştir . Bundan sonra Anayasa Mahkemesi ' nden geçen şekliyle bu metin referanduma gitmektedir . Referandumda da milletimizin vereceği karara hepimiz saygı göstermek durumundayız . Paket
bu haliyle de anayasamızda çok önemli reformları içermektedir . Ben 12 Eylül ' de yapılacak referandum açısından bütün vatandaşlarımızı sandığa gitmeye , görüşlerini sandıkta ifade etmeye davet ediyorum . Umut ediyorum ki vatandaşlarımız da sandıkta evet oyu kullanacaklardır " diye konuştu .
Paketin ruhunun bozulup bozulmadığına ilişkin bir soru üzerine ise Bakan Ergin şunları kaydetti : " Yapılan değişiklikler esas itibariyle parlamentonun yetkisine müdahaledir . Yapılan değişiklik ile tek oy düzenlemesinin çıkarılması ile pakette öngörülen model çoğulcu bir modeldir . Ama bu değişiklikten sonra ortaya çıkan noktada da metin çoğulcu bir anlayış taşıyacaktır . Buna rağmen bu haliyle de paket mevcut anayasamızda vatandaşımıza önemli haklar sağlamaktadır . Önemli düzenlemeler getirmektedir .
Referandum önemini korumaktadır " dedi . Bir gazetecinin " Maddenin içerisinden cümleler çıkarıldı . Bu cümleler çıktıktan sonra o madde komple düşmüştür yönünde iddialar var . Böyle birşey olabilir mi? " şeklindeki sorusu üzerine Ergin , " Ben bu iddiaları tartışmam bile " dedi . MHP ' nin Anayasa Mahkemesi ' nin kararından sonra seçim çağrısı yaptığının hatırlatılması üzerine ise Ergin , " Şu anda referandum var , seçim yok " dedi .
AK Parti Bursa Milletvekili Mehmet Tunçak da kararla ilgili olarak bir taraftan olumlu baktığını belirterek , " Türkiye ' de şer cepheleri Türkiye ' nin önünü kapatmak ve karartmak için büyük mücadale eden cepheler , bu karardan mennun olmayacaklardır . Onlar ister ki komple anayasa değişikliği iptal edilsin . Fakat Anayasa Mahkemesi çok küçük 2 konuda değerlendirme yaparak kaldırılan tüm maddelerle ilgili anayasa değişikliğini kabul etmiş oldu . Referanduma doğru bir yolumuz var . Karar artık milletimizin olacak "
dedi . 2 maddeyle ilgili olarak bir belirsizlik olduğu ve bunun tümüyle referanduma gidip gitmeyeceğinin sorulması üzerine Tunçak , bu değişiklikte 2 maddede 2 fıkrayı Anayasa Mahkemesi ' nin iptal ettiğini , onların çıkarılarak kalan metnin referanduma gideceğini söyledi . Tunçak , " Bu bir açıdan umutlu , en azından şer cephelerinin memnun olmadığından dolayı Türkiye ' nin geleceğini iyi gören bizlerin memnun olduğu bir şekil . Ben bir hukukçu olarak bu kararın içeriğinin sorgulanması kanaatindeyim . Bu tam bu manada
hukuk katliamıdır . Çünkü Anayasa Mahkemesi TBMM ' nin anayasa yapma , kanun yapma yetkisini fiili olarak gasp etmiştir . Anayasa Mahkemesi kendinde olmayan yetkiyi 148 . maddeye de fiilen karşı durarak , bu maddenin içeriğini reddederek büyük bir hukuk katliamı yapmıştır . Bir hukukçu olarak böyle bir katliama fevkalede üzüldüm " diye konuştu .
AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün de mahkemenin kararıyla ilgili olarak , " Kendinde olmayan , anayasanın vermediği bir yetkiyi kullanıyor . Yasama meclisinin kurucu iktidar yetkisini kullanıyor . Yasama yetkisini gasp ediyor . Anayasa Mahkemesi ' nin meclisin yasama yetkisini bu anlamda denetleme yetkisi yok . Anayasa Mahkemesi görevini kötüye kullanıyor . Görevini kötüye kullandığı gibi anayasaya aykırı davranıyor . Anayasa Mahkemesi ' nin kendini sorgulaması lazım " dedi .