İsrail, Haremüşşerif'te Bürokrasiden Vazgeçti Kudüs

Türkiye'den getirildikten sonra Haremüşşerif yerleşkesinin dışındaki park alanında 70 gündür bekletilen çiniler, bu sabah sürpriz bir şekilde verilen onayın ardından caminin içine taşındı.

  Türkiye ' den getirildikten sonra Haremüşşerif yerleşkesinin dışındaki park alanında 70 gündür bekletilen çiniler , bu sabah sürpriz bir şekilde verilen onayın ardından caminin içine taşındı . Ancak çinilerin asıl yeri olan Kubbet üs-Silsile ' ye yerleştirilmesi için Türkiye ' den bir uzmanın gelmesi bekleniyor .
Edinilen bilgiye göre , kutsal yerlerden sorumlu İsrailli güvenlik yetkilileri ile Haremüşşerif Vakfı temsilcileri arasında arasında önceki gün yapılan toplantıdan sonra , çinilerden birkaç örnek alınarak incelendi . Daha önce tüm mühürlü kutuları açıp içindeki 4 bine yakın çini parçasını inceleyeceklerini söyleyen İsrail tarafı , fikir değiştirerek bu sabah vakıf yetkililerine , çinileri içeri taşıyabileceklerini bildirdi .
Türkiye İşbirliği ve Kalkınma Ajansı ( TİKA ) tarafından , Kubbet-Üs-Sahra ' nın küçük modeli olan Kubbet üs-Silsile ' nin zaman içinde dökülen , harap olan çinilerinin yerine , İznik ' teki Eğitim ve Öğretim Vakfı ' na yaptırılan el yapımı çiniler , Türkiye ile İsrail Dışişleri bakanlıkları arasında yürütülen ortak çalışmalar doğrultusunda , 21 Nisanda Bem Gurion havalimanına getirilmişti .
Her biri Dışişleri Bakanlığının mührünü taşıyan 148 kutu çini gümrüksüz olarak İsrail ' e sokulmuş , ancak 26 Nisanda Eski Kent ' e caminin Arslanlı Kapısına getirilen çinilerin içeri taşınmasına Haremüşşerif ' in güvenlik denetimini elinde bulunduran İsrailli polisler engel olmuştu .
O sırada Haremüşşerif Vakfı yetkilileri ile İsrail Eski Eserler İdaresi arasında gereken bazı yazışmaların da yapılmadığı ortaya çıkmıştı .
Çiniler Haremüşşerif dışında bekletilirken , gerek TİKA gerekse elçilik mensuplarının İsrailli yetkililer nezdindeki temasları da devam etti .
Vakıf yetkilileri ile İsrail güvenlik yetkilileri arasındaki son toplantı ise çinilere Haremüşşerif ' in kapısını açtı . Sabah erken saatlerde vakıf elemanları , 148 kutu halindeki 3 ton çiniyi park alanından cami içine taşıdı .
Emeviler zamanında Halife Abdülmelik Bin Mervan tarafından yaptırılan Kubbet üs-Sahra ' ya model olarak hazırlanan Kubbet üs-Silsile ' nin çinilerinin yerlerine yerleştirilmesi çalışmalarına nezaret için Türkiye bir uzman da gönderecek . Uzmanın bir hafta veya 10 gün içinde Kudüs ' te olması bekleniyor .
Öte yandan Mescid-i Aksa ' nın halılarını da yine TİKA değiştirmeye hazırlanıyor . Bu amaçla hazırlanan bir proje çerçevesinde , Türkiye ' den özel dokuma 5 bin metrekare halı sağlanması öngörülüyor .
Mescidi Aksa ' nın kurşun kaplı tavanındaki kurşunlar da sökülerek Adana ' ya gönderilecek . Burada tekrar caminin tavanına kaplayacak işlemden geçirilecek ve kaplama kurşun haline getirilip Mescidi Aksa ' ya döşenecek kurşunlar için yine TİKA destekte bulunacak .

06 . 07 . 2010 16 : 27 : 28