HÜRSİAD: Referandum iptal edilirse gelişen ekonomi olumsuz etkilenir

Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD) Başkanı Mehmet Taşdemir, Anayasa Mahkemesi'nin referandumu iptal etmesi durumunda Türk ekonomisinin olum

Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD) Başkanı Mehmet Taşdemir, Anayasa Mahkemesi'nin referandumu iptal etmesi durumunda Türk ekonomisinin olumsuz etkileneceğini belirtti.

HÜRSİAD Başkanı Mehmet Taşdemir, yaptığı açıklamada, türban, 367 ve onu takip eden bir dizi karardan sonra Türkiye'de yargıya güvenin kaldığını söylemenin zor olduğunu ifade etti.

Taşdemir, "Ancak Meclis'in aldığı referandum kararının iptali yargıya güvenin geri gelmemek üzere yok olması sonucunu doğurabilir." şeklinde endişelerini dile getirdi.

HÜRSİAD Başkanı Taşdemir, küresel krizden yüzde 11,7'lik rekor büyüme ile çıkan Türkiye'de yeni bir heyecan oluşturmuşken, Anayasa Mahkemesi karar alırken ülke gerçeklerini görmesinin şart olduğunun altını çizdi. Ekonomideki büyüme rakamlarının, 2010 yılında istikrar ve büyüme için olumlu bir faktör olacağını ifade eden Taşdemir, "2010 büyümesini olumlu etkileyecek faktörlerin başında canlanan iç tüketim, azalmış olan stokların yenilenmesi, bankaların elindeki likidite fazlası ve kamu borcunun yenilenme oranının azalması gelmektedir." şeklinde konuştu.

Yasama organının bu kadar etkisizleştiği bir ortama değil yabancı, yerli yatırımcıların bile yatırım yapmasının mümkün olmayacağı uyarısında bulunan Taşdemir, "Bu kararın ardından, daha hangi kararların geleceğinin kestirilememesinin ekonomide durgunluğa ve işsizlikte yeniden artışa sebep olacaktır." şeklinde konuştu.

"EKONOMİNİN YÜKSELİŞİNİ SÜRDÜRMESİ İÇİN SİYASİ İSTİKRAR ŞART"

Türkiye'nin daha iyi bir seviyeye gelmesi noktasında anayasa değişikliği gerektiğine dikkat çeken Taşdemir, "İş dünyası olarak kararın iptalini istemiyoruz. Aksi bir durumda yabancı yatırımcıların Türkiye'ye yatırımları konusunda kafalarında soru işaretlerinin belireceğini, iyi bir ivme kazanan ekonominin yükselişini sürdürmesi için siyasi istikrar en önemli şart." dedi.

Taşdemir, Yüksek Mahkeme'nin bu kararı iptali halinde ise Türkiye ekonomisinin zora gireceğini ifade etti. Bunun, özellikle yabancı yatırımcıların, Türkiye yatırımlarını yeniden gözden geçirmesine sebep olacağını kaydeden Taşdemir, şöyle devam etti:

"Özellikle hassas bölgelerdeki yerli ve yabancı yatırımcılar için sıkıntılara sebep olabilir. Anayasa Mahkemesi'nin bu olasılıkları gözden geçirerek referandum kararını halkın önüne getirmelerini bekliyoruz. Aksi bir durumda 2023 yılında dünyanın sayılı ekonomileri arasında yer almayı düşünen Türkiye'nin hayallerini sekteye uğratır. Türkiye yerinde saymaya devam eder. Türk insanı bu fırsatı iyi kullanmalıdır."