Bahçeli, Başbakan ile görüşmeyi ya da görüşmemeyi bir dizi şarta bağladı

MHP lideri Devlet Bahçeli, Başbakan ile görüşme konusunu bir dizi şarta bağladı. Buna göre, iktidarın terörle mücadelede fikirlerinden yararlanması, a

MHP lideri Devlet Bahçeli, Başbakan ile görüşme konusunu bir dizi şarta bağladı. Buna göre, iktidarın terörle mücadelede fikirlerinden yararlanması, açılımda yanıldığını, terörü azdırdığını, şehadetlere neden olduğunu ve Türk milli kimliğine bağlılığını açıklaması halinde Başbakan ile görüşecek.

Meclis'te, partisinin grubunda kürsüye çıkan Bahçeli, konuşmasının tümünü terör sorunu ve Başbakan ile görüşme tartışmalarına ayırdı. Bahçeli, "Bir yıllık sancılı tartışmalarla geçen bu süreçte, beklenen iyi şeyler bir türlü gerçekleşmemiştir. Aksine milletimizin birliği ve kardeşliğinin bozulması için ne kadar tahrik varsa karşımıza çıkmıştır. Devletimizin devamlılığı ve bütünlüğü üzerine ne kadar tehdit varsa birer birer önümüze konulmuştur. Bu nedenle, iflas etmiş politikaların ve teslimiyetçi anlayışların besledikleri canavarı şimdi bırakacak kucak, bağlayacakları kapı aradıkları bu süreçte partimize yönelik görüşme çağrıları beyhudedir. Açılım denen yıkım sürecinden bu yana bizzat yaşadıklarımız, şahit olduklarımız, kulağımızla duyup, gözümüzle gördüklerimiz unutulacak, sineye çekilecek, görmezden gelinecek basit hatıralar değildir. Otuz bin insanın kasabından 'barış ve kardeşlik elçisi' üretmek isteyenleri unutacak mıyız? Kanlı eylemlerini hala sürdüren PKK'ya barışı dağda arayanlar diyerek alkışlayanları unutacak mıyız? Bozguncuyken akil adama, isyancıyken halk kahramanına, eşkıya başı iken AKP'nin ağabeyliğine terfi edenleri ve ettirenleri unutacak mıyız? İhanet provalarının demokratikleşme görülerek övülmesini, milli hassasiyetlere sahip çıkmayı, tarihimizi savunmayı çağdışı olarak mahkûm etmeye çalışanları unutacak mıyız? Ve daha da önemlisi, terörle canla başla mücadele edenleri şiddet yanlıları; muhterem yöre halkını işbirlikçi olarak tanımlayanları unutacak mıyız? Ve bin yıllık kardeşliğin güvencesi ve savunucusu olan Milliyetçi Hareket Partilileri kanla beslenen insanlar olarak iğrenç suçlamaları unutacak mıyız? Hakkımızdaki ağır suçlama ve fitneleri göz ardı edip, partimizin ve partililerimizin 'terörden nemalandığı, şehit istismarı yaptığı, PKK ile aynı safta yer aldığı' gibi alçakça ithamları sineye mi çekeceğiz?" diye sordu.

"ASIL GÖRÜŞME YERİ CUMHURBAŞKANI MEKANIDIR"

Bahçeli, konuşmasında Başbakan ile görüşme konusu üzerinde de durdu. Bahçeli, görüşme için uygun gördükleri mekanın Cumhurbaşkanlığı makamı olduğunu yineledi.

"Şayet konu milli meseleler olursa, milletin gelecek kaygıları olursa günlük siyasetin üstünde bir fedakarlık yaparak milletimize hizmet yolunda uzlaşma aramaya da hazırız." diyen Bahçeli, "Bizim uzlaşma zemini olarak bu şartlar altında uygun gördüğümüz yer Cumhurbaşkanlığı makamıdır. Zira hükümetin ve Başbakan'ın samimiyet ve güvenirlik katsayısı düşmüştür. Doğrudan yapacağımız bir görüşmeden nasıl bir iftiranın çıkacağından emin değiliz." ifadelerini kullandı.

Daha önce Başbakan ile görüşme konusunda tüm kapıları kapatan Bahçeli, bu kez ise bir dizi şart öne sürdü. Bahçeli, bu şartları şöyle sıraladı: "Ancak her şeye rağmen dökülen şehit kanıdır, çekilen milletimizin acısıdır. Kuşkusuz ki, biz, bize karşı yapılanları bir kenara not ettik ve yeri gelince açacağız. Bundan kurtuluş yoktur. Buradan huzurunuzda hükümete çağrıda bulunuyorum; terörle ve bölücülükle mücadelede bizim fikirlerimizden yararlanmak isteyenlere kapılarımızı aralamaya hazır olduğumuzu da açıklıyorum. Eğer, Başbakan Erdoğan, açılımda yanıldım, çatışmayı derinleştirdim, terörü azdırdım, şehadetlere neden oldum diyorsa görüşmeye hazırım. Yine Türk milli kimliğine bağlılığını açıklıyorsa, milletimizi 36'ya bölmekten vazgeçiyorsa, ABD'yi dinlemeyeceğini, her saldırının ardından Vaşington'a sığınmayacağını, Barzani'ye haddini bildireceğini, yabancı başkentlere kulağını tıkayacağını ve Kandil'e gidip terörü teslim alacağını söylüyorsa teklifini kabul ederiz. Geçmişte hatalar yaptığını belirterek, şehide kelle, katile sayın demekten pişmanlık duyduğunu, Mehmetçiğin yan gelip yatmadığına siperde bizzat şahit olduğunu itiraf ediyorsa; yıkıma alet ettiği akademinin mensubu polislerimizden, ağır hakaretlere maruz kalan askerlerimizden, etnik tahriklerle çatışma kıvamına getirdiği milletimizden özür de diliyorsa, bizim için hiçbir engel kalmamıştır. Bunları kendisinden duyduğumuz anda elimizi uzatırız."

Bahçeli, Başbakan'ın mevcut tavrını sürdürmesi halinde ise kendisi ile görüşmeyeceğini söyledi. Bahçeli, "Yok eğer, Başbakan daha önce denediği gibi; bir yandan yıkım yolunda kararlılık mesajlarına devam ederken, partimizi de sürece ortak etme arayışlarını sürdürecekse, bir yandan teröre karşı olduğunu söyleyip öte yandan teröristle siyasal pazarlıklar yapmaya devam edecekse kendisi ile asla görüşmeyiz. Bir yandan görüşmek isteyip, diğer yandan partimize yönelik yalanlara, iftiralara devam ederek tarihi gerçekleri saptıracaksa, sözde ateşkes denilen oyunun bir parçası olarak PKK ile karşılıklı silah bırakmayı küstahça önerecekse, bu karanlık yolda ve ilişkilerde MHP asla olmayacaktır. Şayet Başbakan Erdoğan'ın bunları yapmaktan kaçınması halinde, geride kalan yılda hakkında duyduğumuz kuşkular ve vardığımız kanaatlerin artarak devam edeceği şüphesizdir." değerlendirmesinde bulundu.