Aşırı yağışlar Yozgat'taki tarım ürünlerine zarar verdi

Yozgat'ta geçtiğimiz günlerde etkili olan sağanak yağış yüzünden hububat biçimine ara veren çiftçiler, buğday ve arpa tarlalarında çok büyük oranlarda

Yozgat'ta geçtiğimiz günlerde etkili olan sağanak yağış yüzünden hububat biçimine ara veren çiftçiler, buğday ve arpa tarlalarında çok büyük oranlarda ürün kaybı olduğunu bildirdi.

Yerköy İlçesine bağlı Orhan Köyü'nde, 10 yıldır biçerdöveriyle Güneydoğu Anadolu bölgesi ve çeşitli bölgelerde biçim yaptığını ifade eden Nizam Bozkurt, "İlk defa böyle bir yıl oldu. Yağmur, dolu ve tarla fareleri bu yılki biçimi yapılan ekinlerde çok büyük oranlarda kayba neden oldu" dedi. Çiftçilerin buğdayını mecburen biçtirdiğini belirten, Bozkurt, "Çiftçimiz bir ümit olarak belki çıkar diye biçtiriyor. Fakat her şey ortada. Biz 100 dönüm yer biçiyoruz. Buğday çıkmayınca çiftçi, '40 dönüm biçtin istersen hesabı 40 dönümden al' ya da 'biçtiğin senin olsun al götür' diyen var. Çiftçi olarak bu duruma geldik" diye konuştu. Yağmur, dolu ve farelerden dolayı hububat'ta yüzde 80'ne yakın zararın olduğunu anlatan Bozkurt, "Şuan biçimi yapılan buğday tarlası 70 dönüm. Normalde 30 ton buğday çıkması gerekirken, ancak 7 ton çıktı. Bu arazi biçim yaptığım en verimli arazilerden biri. Dönüme en az 450 ile 550 kilo çıkması gerekirdi. Çıkmadı, tamamıyla zarar. Bu çiftçi bu 7 ton buğdayla ne yapsın? Bize biçerdöver parasını mı verecek, mazot, gübre, tohum borcunu mu ödeyecek? Biz biçerdöverciler ve çiftçiler çok sıkıntılı ve zor durumdayız. Devletimizden Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçların faizini affetmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

Çiftçi Hakan Turan ise yağmur, dolu ve fare zararının çok büyük olduğunu dile getirdi. Turan, "Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız, devletimizden bu konularda bizlere yardımcı olmasını istiyoruz" sözlerini sarf etti.

Yerköy Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz ise, çiftçilerin bir yıldır beklediği ürünü alamamanın şokunu yaşadıklarını aktardı. Yılmaz, "Tarladaki ürününden başka hiç bir geliri olmayan çiftçimizin yağan yağmur, dolu ve tarla fareleri yüzde 80'lere kadar ürün kaybı oldu. Çiftçimiz mazot, gübre tohumluk borcunu nasıl ödeyeceğinin düşüncesinde. Devletimizin ve hükümet yetkililerinin bir an önce çiftçimize bu konuda yardımcı olmasını istiyoruz" diye konuştu.