Ceyhan sahilindeki yaralı Caretta caretta tedavi altına alındı

Adana'nın Ceyhan ilçesine bağlı Kurtpınar beldesi yakınlarındaki İncirli sahilinde bulunan yaralı Caretta caretta (Sini kaplumbağası) tedavi altına al

Adana'nın Ceyhan ilçesine bağlı Kurtpınar beldesi yakınlarındaki İncirli sahilinde bulunan yaralı Caretta caretta (Sini kaplumbağası) tedavi altına alındı. Caretta caretta'nın 35 kilo ağırlığında ve 40 yaşında olduğu tespit edildi.

İncirli sahilinde yaralı bir Caretta caretta kaplumbağası gören vatandaşlar, yetkililere haber verdi.

Bunun üzerine, BOTAŞ İnternational Limited Şirketi ekipleri, Ceyhan deniz terminali bitişiğindeki yaralı Caretta caretta'ya sahip çıktı.

Sahile vuran Caretta caretta, Bil Çevre Birimi Ekipleri ve Kaplumbağa İzleme projesini birlikte yürüttüğü Ekolojik Araştırma Derneği (EKAD)tarafından tedavi altına alındı.

Bil ekipleri, proje ortaklarının da desteğiyle başından yaralı Caretta caretta'yı Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Döner Sermaye İşletmesi Yumurtalık Araştırma Uygulama Çiftliği'ndeki su ürünleri tesislerine götürdü.

Burada yaralı kaplumbağaya tedavi ve bakım için uygun ortam oluşturuldu. Bil Çevre Mühendisi Muzaffer Çağlar, 5 yıldır kaplumbağa izleme projesi kapsamında bölgede yaşayan Caretta caretta cinsi kaplumbağaları izlemeye aldıklarını söyledi.

Çağlar, ayrıca önceleri çok bilinmeyen ama kaplumbağa izleme çalışmaları sonucunda yeşil kaplumbağa denilen chelonis mydas'ların da varlığını ortaya çıkarttıklarını kaydetti.

Caretta cinsi kaplumbağanın sahile vurduğunu bilgisini İncirli Mahallesi sakinlerinin haber verdiğini anlatan Çağlar, "Biz de yürütmüş olduğumuz kaplumbağa izleme projesi kapsamında görev alan arkadaşlara teslim ettik. Onlar da bakımlarını yapıyorlar." dedi.

Bil'in lojistik destek ve koordinatörlüğünün üstlendiği tedavi ve bakım hizmetlerini yapan Kaplumbağa İzleme Projesi yetkilisi ve Ordu Üniversitesinde görevli Çevre Mühendisi Ahmet Yavuz Candan, Caretta caretta'nın kafasına iki kere darbe aldığını, ancak yapılan tedavi sonucu durumunun iyiye doğru gittiği açıklamasında bulundu.

Candan, "Kaplumbağa yapılan tedaviye olumlu cevap veriyor. Biz başından yara alan Caretta'ya adeta bir bebek gibi ilgi gösteriyoruz. Kaplumbağa 35 kilo ağırlığında ve yaklaşık 40 yaşında. Bu cins carettaların ömrü ise yaklaşık 80 yıl oluyor. Kaplumbağayı daha çok balık ile besliyoruz. Yapılan tedaviye çok hızlı bir şekilde cevap verdiğinden belki bir ay içerisinde yaşam yeri olan denize bırakabiliriz." şeklinde konuştu.