Bayındırlık ve İskân Bakanı Demir: Türkiye'nin yapı stoğu envanteri hazırlıkları tamamlandı

Bayındırlık ve İskân Bakanı Mustafa Demir, Türkiye'deki yapı stoğunun envanterini çıkarmak için hazırlıklarının tamamlandığını, pilot bölgelerde uygul

  Bayındırlık ve İskân Bakanı Mustafa Demir , Türkiye ' deki yapı stoğunun envanterini çıkarmak için hazırlıklarının tamamlandığını , pilot bölgelerde uygulamaya başladıklarını söyledi . Bir dizi etkinlik için Denizli ' ye gelen Demir , Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği ( MÜSİAD ) 70 . Genel İdare Kurulu Toplantısı ' ndan sonra Pamukkale ' yi gezdi .

Pamukkale yakınındaki , 50 oturma sırası bulunan ve sekiz merdivenle yedi bölüme ayrılan 15 bin kişilik antik tiyatroyu gezen Bakan Demir , gazetecilerin günümüzün yapılarıyla kıyaslamasını istemesi üzerine , " İkisini kıyaslamak pek mümkün değil . O günkü toplumsal şartlarla bugünküler çok farklı . Teknolojik birçok gelişme olmuş ama o günkü toplumun , bu yapıyı yapmaya karar verenlerin işlevselliğe kadar önem verdiklerini göstermesi açısından çok önemli . " dedi .

Yapı envanteri konusundaki son çalışmaları hakkında da bilgi veren Demir , sadece depremle bağlantılı olmadığını vurguladı : " Yapı Denetimi Kanunu ' yla birlikte , denetlenen yapıların her türlü kayıtları ve bilgileri elektronik ortamda mevcut ama bu sistem devreye girmeden önceki yapılarla ilgili sağlıklı bilgiler ve kayıtlar yok . Özellikle yapı envanteri dediğimiz , bugüne kadar yapılmış yapı stoğunu kayıt altına almayı hedefleyen bir çalışma bu . Pilot uygulamalardan sonra tüm Anadolu ' ya yaygınlaştırmayı planlıyoruz . " şeklinde konuştu .

Elektronik ortamda yapıların özelliklerini tasnif ederek kayıt altına almalarının , istatistik bilgiyle birlikte birçok faydasının olacağını anlatan Bayındırlık ve İskân Bakanı Demir , " Depreme dayanıklı ve dayanıksız yapı stoğu açısından da çok önemli bir çalışma olabilecek mahiyette . Özellikle enerji açısından çok önemli . Güvenli ve sağlıklı yapılaşma konusunda , mevcut stoğumuzu tespit ve değerlendirme imkânı tanıyacak . Çalışmalar tamamlandığında , envanterin üzerinde sağlıklı yeni kentsel dönüşüm de dahil olmak üzere çok ciddi anlamda kırsal ve kentsel yapılaşmayı takip etme , politika üretme ve mevzuat düzenlemeye ciddi alt yapı oluşturacak . " ifadelerini kullandı .

Bakan Mustafa Demir , daha sonra Pamukkale travertenlerini AK Parti Milletvekili Mehmet Salih Erdoğan , Denizli Valisi Yavuz Erkmen ve AK Parti İl Başkanı Bilal Uçar ' la birlikte gezerek , çalışmalar hakkında bilgi aldı .