Oruç Tutmak nedir?

Oruç Tutmak Nedir? Orucun sosyal açıdan faydaları nelerdir? Orucun fizik acıdan faydaları nelerdir? Kimler oruç tutmalı? Orucu bozan şeyler neler? Orucu bozmayan şeyler neler? Oruç ile ilgili tüm soruların cevaplarını buradan öğrenebilirsiniz.

Oruç Tutmak nedir?
Oruç Tutmak Nedir?
Oruç insanlara kendilerini kontrol altında tutmayı ve disiplin gibi şeyleri öğretiyor. Bunun yanı sıra diğer insanlara ve Allah’a karşı saygı göstermeyi öğretiyor. Oruç tutulan her gün bir başarı gibi kabul edile bilinir. Açlığı ve isteği kontrol altında tutmayı öğretiyor. En önemlisi Allah’ın sözünü dinlemeyi öğretiyor.

Orucun sosyal açıdan faydaları.

Oruç insanlığa büyük bir kardeşlik duygusu veriyor. Herkes bu ay sürece belirli bir ritme göre yaşıyor ve dünyadaki bütün Müslümanlar bu ayda oruç tutuyor. Ramazan ayını başka bir konusu ise fakirlere veya kendinden daha yoksun olan kişilere saygı göstermeyi öğretmesidir. İnsanlar birbirilerine saygı gösterip birbirilerini düşünmeleri önemlidir. Böylece birbirimize karşı kin duymayız ve birbirimize daima, hem iyi hem de kötü günlerde, yardım ederiz. Bu tabi dünyayı daha iyi bir noktaya getirmek için önemli bir şarttır.

Orucun fizik acıdan faydaları.
Tıp dünyasında orucun vücudu temizleyip, arda kalan atıkları da ortadan kaldırdığı açıkça kanıtlanmıştır. Ayrıca vücuttaki fazla sıvıyı ve yağı da kaybetmek için yardım ediyor. Kalbi ve sinir sistemini dinlendiriyor ve kan dolaşımının iyi olmasını sağlıyor. Hatta bazı alerjileri bile gideriyor.

Kimler oruç tutmalı?
- Müslümanlar
- Aklı ve vücudu sağlıklı olan kişiler.
- Seyahatte bulunmayan kişiler.
- Olgun olan kişiler.
- Hür olan kişiler.

Orucu bozan şeyler.
- Bilinçli bir şekilde yemek yemek, su içmek veya sigara içmek.
- Bilinçli bir şekilde istiğfar etmek.
- Doğum yapan veya özel gününde olan bir kadın.
- Kısa bir süre için olsa bile şuuru kaybetmek.
- İlişkiye girmek.
Yukarıdaki olanlar gün doğuşu ve batışı arasında olursa, oruç bozulur.

Orucu bozmayan şeyler.
- Eğer bir kişi oruç tuttuğunu unutup yemek yediyse ve içecek içtiyse, orucunu tutup iftarını yapmalı.
- Bilmeden istiğfar ettiyse.
- Kendi tükürüğünü, dışarıdaki tozu, kumu veya dumanı yuttuysa.
- Hastalığını gidermek (yani açlığı gideren olmayan) iğneler.
Eğer hayati bir tehlike anı söz konusuysa, bir kişi orucunu bozabilir. Bu durumda o kişi orucunu başka bir gün tekrar tutmalı.
Bilmeden yemek yediğinde orucun bozulmaz. Peygamberimiz Muhammed (a.s.) in hadisi şeriflerinden birisinde şöyle buyuruyor: “Eğer biriniz oruç tuttuğunu unutup; yemek yerse veya içecek içerse: o zaman orucunu bozmamış oluyor, çünkü yediği ve içtiği Allah’ın verdiği nimetlerden biridir.”