Bursa Valisi Harput: Alacak verecek kavgası, provokatörlerin devreye girmesiyle yön değiştirdi

Bursa'nın İnegöl ilçesinde iki grup arasında çıkan kavga ile başlayan, 14 polisin yaralanması, 10 aracın da yakılmasıyla sonuçlanan olayların boyutu g

Bursa'nın İnegöl ilçesinde iki grup arasında çıkan kavga ile başlayan, 14 polisin yaralanması, 10 aracın da yakılmasıyla sonuçlanan olayların boyutu günün ışımasıyla ortaya çıktı. Polis, olayları provoke eden kişilere yönelik geniş çaplı soruşturma başlattı. Alkollü oldukları ve eyleme öncülük ettikleri iddia edilen 40'a yakın kişi gözaltına alındı. Bursa Valisi Şahabettin Harput, olayın alacak verecek tartışmasıyla başladığını, provokatörlerin devreye girmesiyle olayın yön değiştirdiğini açıkladı.

İnegöl Orhaniye Mahallesi'ndeki bir kahvehanede dün gece iki grup arasında çıkan kavgada Selahattin O. (26), Metin B (36), Şaban D. (47), Yunus U. (39), Erhan V. (38) ve İdris B. (54) bıçaklandı. Olaya karışan Şenol S. (25), Mehmet S. (31), Mehmet Şerif S. (23), Bayram S. (19) ve Hüsnü S. (36) polis tarafından gözaltına alındı. Alkollü kişilerin kışkırtmasıyla İnegöl polis merkezi önünde toplanan kalabalık, 6 kişiyi bıçaklayan zanlıların kendilerine teslim edilmelerini istedi. Karakolu basan öfkeli kalabalık provokatörlerin kışkırtmasıyla 6'sı polis ve 2'si belediye aracı ile 2 ambulansı tahrip etti. Polis araçlarının ateşe verilmesinin ardından öfkeli kalabalık meydandan saatlerce ayrılmadı. Bursa'dan takviye gelen polis ekipleri kalabalığı 03.30 sıralarında dağıttı.

Bursa Valisi Şahabettin Harput, olayın alacak verecek tartışmasından kaynaklandığını, ancak provokatörlerin devreye girmesiyle olayın yön değiştirdiğini söyledi.

Günün ilk ışıklarıyla beraber olayların boyutu da ortaya çıktı. Camları kırılan işyeri sahipleri bir yandan temizlik yaparken, bir yandan da sağduyu çağrısı yaptı. Döner salonu işletmecisi Şahin Okutulmuş, "Biz yıllarca İnegöl'de Kürdü, Çerkezi, Lazıyla kardeşçe yaşadık, tamamen provokasyon amaçlı çıkan olaylar bizi çok üzdü. Dükkanımızda maddi hasar meydana geldi, ama bazı güçler, kardeşler arasına girmeye çalışıyor." dedi.

Emekli öğretmen Ayşe Kılıç ise "İki grup arasında çıkan kavga sonucu alkollü kişilerin devreye girmesiyle 1980 dönemini hatırlattı. Sağ-sol çatışması çıkarılmak isteniyor, kardeşlerin arası açılmayacaktır." diye konuştu.

Eski CHP İnegöl İlçe Başkanı Necmi Demir de "Olaylar provoke edilmek istendi. Ben 66 yaşındayım, 1980 döneminde de bu kadar olmasa da küçük çaplı bir olay olmuştu. İnegöl hoşgörünün hakim olduğu şirin bir beldemizdir. Çıkan olaylar hepimizi derinden üzmüştür." diye ifade etti.