Hakkâri Belediye Başkanı Bedirhanoğlu: Biz esnafın kepenk kapatmasını istemiyoruz

Hakkâri Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, şahirde sıkça yaşanan kepenk kapatma eylemine karşı çıktı. BDP'li Bedirhanoğlu, "Bir sorunumuz esnaflarım

Hakkâri Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, şahirde sıkça yaşanan kepenk kapatma eylemine karşı çıktı. BDP'li Bedirhanoğlu, "Bir sorunumuz esnaflarımızın çoğu kez kendi başına kepenklerini kapatmaları. Bizler defalarca 'kepenklerini kapatmayın' dediğimiz halde esnaflarımız kepenk kapatıyor." dedi.

Hakkari'de yapılan halk toplantısında, düğün ve taziye adetlerine kısıtlama getirilmesi, aşiret olaylarının son bulunması, kepenk kapatma, bölgede son zamanlarda yaşanan tefecilik ve fuhuş gibi konular ele alındı. Hakkâri'nin ileri gelenlerinden esnafa, muhtardan din adamlarına kadar yaklaşık 500 kişinin katıldığı toplantının açılışında konuşan Belediye Başkanı Dr. Fadıl Bedirhanoğlu, bölgedeki aşiret sisteminin dezavantajları üzerinde durdu.

Kürtçe konuşan Bedirhanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kaldırılması gereken örf ve adetlerimiz var. Peygamber Efendimiz de Arapların güzel olan adetleri kaldırmadı, iyi olmayan örflerini kaldırdı. İslamiyet'ten önce Araplarda aşiretçilik sistemi vardı. Peygamber Efendimiz geldikten sonra iki kabile arasında 100 yıl süren savaşlara son verildi. Biz de diyoruz ki, iki çocuğumuz kavga yapıyorsa bunları aşiretçiliğe dönüştürmeyelim. Bazı örf ve adetler insanlara sıkıntı çektiriyor. Düğünler artık eziyet haline gelmiş durumda. 3 gün yapılan düğünlerin bir güne indirilmesi gerekir. Bir değer konu da başsağlığı ve taziyelerimiz. Özellikle son zamanlarda sorun haline gelen başı boş hayvanların kent merkezinde dolaşması ilimiz için hiç iyi değil. Çöp konusunda vatandaşlarımızın duyarlı olmaya çağırıyoruz. Bölgede yaşanan tefecilik ve fuhuş olayları da son vermememiz gerekir" dedi

DÜĞÜN VE TİZAYE ADETLERİ KALDIRILSIN

BDP Hakkari İl Başkanı Orhan Koparan da, aşiretçiliğe bağlı olayların son bulması, düğünlerin 3 günden bir güne indirilmesi, düğün konvoyunun en fazla 15 araçla gelin almaya gitmesi, düğünlerdeki açık takı takma usulünün kaldırılması gerektiğini söyledi.