Yerli bankalara güven daha fazla

Geçen yıl kriz nedeniyle yerinde sayan banka kredileri 2010 yılında ekonomideki büyümenin hızlanmasıyla patladı.

Geçen yıl ilk yarıda sadece 664 milyon lira artan banka kredileri bu yıl aynı dönemde 64 milyar lira artışla 460 milyar lirayı aştı. Tüketici kredileri ve bireysel kredi kartlarından oluşan toplam bireysel kredi hacmi de yılın ilk yarısında 18.5 milyar lira artarken, son 8 yılda en önemli değişim tüketici davranışlarında görüldü. 2002'de neredeyse her harcamasını kredi kartı ile yapan bireyler son yıllarda faizlerin de düşmesiyle tüketici kredisine yüklendi. 2002'de kredi kartı borçlanmalarının bireysel kredilerdeki payı yüzde 66 iken, 2010 haziranında bu oran yüzde 27'ye geriledi. Tüketici kredisinin payı ise yüzde 34'den 73'e çıktı.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Genel Sekreteri Ekrem Keskin, İstanbul'daki birlik merkezinde Türk bankacılık sektörünün ilk yarısındaki gelişmeleri değerlendirdi. Ekonomik faaliyetteki toparlanma, beklentilerdeki iyileşme ve kamu kesiminin borçlanma ihtiyacının yavaşlamasının bankacılığı etkileyen gelişmeler olduğunu belirten Keskin, geçen yıl sonunda yüzde 35 olan menkul değerler cüzdanındaki artışın yüzde 26'lara gerilediğini, yüzde 6 artan kredilerin ise ilk yarıda yüzde 23 artttığını açıkladı. Yılın ilk yarısındaki gelişmeleri 'bankacılık sisteminin büyüdüğü ve ekonomik büyümeyi finanse ettiği' şeklinde yorumlayan Keskin, takipteki alacakların oranının da yüzde 5.5'dan yüzde 4.5'a gerilediğini dile getirdi. 2002 ile son verileri karşılaştıran Keskin, 2002'de 1 milyon 655 bin kişinin tüketici kredisi kullandığını, 2010 Mart ayında ise bu sayının 9 milyon 577 bin kişiye ulaştığını söyledi.

Türk bankacılık sisteminin ilk yarı yıl karnesi
- Mevduat, kalkınma ve yatırım bankalarındaki çalışan sayısı 176 bin 364, şube sayısı ise 9 bin 149'a yükseldi.
- Toplam mevduat 531.4 milyar liradan 586.2 milyar liraya çıkarken, yabancı para mevduatın payı azaldı. TL mevduatın payı ise yüzde 70'e çıktı.
- Menkul değerler 262.8 milyar liradan 278.3 milyar liraya, krediler 396.8 milyar liradan 460.8 milyar liraya yükseldi.
- 2009 sonu 90.5 milyar lira olan tüketici kredileri 105.6 milyar liraya çıkarken, bireysel kredi kartları ile birlikte toplam bireysel krediler hacmi 145 milyar liraya yaklaştı.
- Kredilerin yüzde 67'si kurumsal yüzde 20'si KOBİ'lere kullandırılırken, yüzde 33'ü bireylere aktarıldı.

TBB'ye gelen tüketici şikayetlerine de değinen Keskin, özellikle son 6 ayda aldıkları şikayetlerin kredi kartında yoğunlaştığına dikkat çekti. 'Gelen 10 başvurunun 2-3 tanesi 'ben borçlarımı ödedim, yapılandırdım, ya da ödeyeceğim, niyetim var, ama bankalardan kredi kartı alamıyorum' yönünde'' diyen Keskin, bankaların artık kredi kartı dağıtırken daha mufazakar davrandığını vurguladı.

AraştIrma şirketi Synovate, Türkiye'de ve dünyada kriz sonrası bankacılık sektörüyle ilgili bir araştırma yaptı. Araştırma, her ülkeden 1.000 bireysel bankacılık müşterisiyle, Rusya, Polonya, Ukrayna, Slovakya, Macaristan, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti, Sırbistan, Bulgaristan, Romanya, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan olmak üzere 13 ülkede yapıldı. Araştırmaya göre,Türkiye'de kriz öncesine göre bankalara ve finans kuruluşlarına daha az güven duyanların oranı yüzde 56. Ayrıca, Türkiye'de bireysel bankacılık müşterileri arasında yerel bankalara güven duyanların oranı, uluslararası bankalara güven duyanların oranından 11 puan daha fazla. Türkiye'deki banka müşterilerinin yüzde 34'ü mali konularda aile üyelerine danışırken, yüzde 34'lük bir başka kesim ise hiç kimseye danışmamayı yeğliyor. Türkler'in yüzde 10'u arkadaşlarından yardım alırken, yüzde 11'i banka ya da mali kuruluşlardan danışmanlık almayı tercih ediyor.

Akşam